Rusia a recunoscut miercuri eforturile talibanilor de a stabiliza Afganistanul, însă a subliniat că întreaga regiune - o zonă de influenţă rusă - este ameninţată de prezenţa pe teren a unor grupări ”teroriste” ca Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recunoaştem eforturile întreprinse în vederea unei stabilizări a situaţiei politico-militare”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în deschiderea primei reuniuni internaţionale, la Moscova, cu noii conducători ai Afganistanului, o reuniune la care participă aproximativ zece ţări, între care şi China, Pakistanul şi Iranul.

Lavrov a relevat însă că ”numeroase grupări teroriste, în primul rând Statul Islamic şi Al-Qaida, caută să profite” de pe urma instabilităţii acestei ţări pentru a se extinde, în pofida preluării puterii de către talibani, în august, în paralel cu retragerea americană.

”Există un risc real ca activităţi teroriste şi traficul de droguri (...) să se reverse pe teritoriul ţărilor vecine”, a subliniat el.

”Regiunea Asia Centrală ne îngrijorează în mod special”, a insistat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la foste republci sovietice din regiune, care constituie o zonă de influenţă a Rusiei.

REUNIUNE FĂRĂ SUA

În faţa delegaţiei talibane, condusă de către premierul Abdul Salam Hanafi şi ministrul de Externe Amir Khan Muttaqi, Lavrov a îndemnat comunitatea internţaională să-I ajute pe afgani.

”Suntem convinşi că a venit momentul ca membrii comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru a furniza un ajutor umanitar financiar şi economic, mai ales pentru a împidica o criză umanitară şi exoduri migratorii”, a subliniat el.

Lavrov şi-a exprimat, de asemenea, ”regretul” faţă de absenţa americanilor la Moscova.

Această reuniune relevă o integrare sporită a talibanilor în jocul diplomatic, în urma unor întâlniri atât în Qatar cu occidentali, cât şi în Turcia, săptămâna trecută.

Un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, a apreciat de altfel că această reuniune consolidează ”statura” Guvernului taliban.

Rusia consideră că aceste discuţii este necesar să-i ancoreze poziţia de putere regională, în căutarea unei stabilităţi în Asia Centrală.

Ea vrea, aşadar, ca talibanii să fie în măsură să stabilizeze situaţia politico-militară şi să formeze un Guvern ”care include”, din care să facă parte şi alţii în afară de talibani, în lupta împotriva unor grupări jihadiste.

Talibanii se confruntă, după ce au revenit spectaculos la putere în august, cu ameninţarea unor grupări mai radicale decât ei şi mai ales cu atentate sângeroase revendicate de către Statul Islamic Khorasan (SIK).

MIGRAŢIE

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea faţă de capacitatea talibanilor de a împiedica ancorarea unor asemenea organizaţii, care au ”planuri să-şi extindă influenţa în ţări din Asia Centrală şi în regiuni ruseşti”.

Rusia a denunţat retragerea umilitoare din Afganistan a Statelor Unite, marele său rival geopolitic, însă se teme de o extindere a haosului pe flancul său de sud, o regiune strategică, bogată în materii prime.

Moscova şi-a multiplicat în ultimele luni manevrele militare la frontiera Afganistanului, împreună cu aliaţii săi regionali, şi şi-a consolidat o bază militară în Tadjikistan.

China a efectuat, la rândul sîu, exerciţii militare în regiune.

Ruşii se gândesc însă la faptul că situaţia actuală nu este străină de invazia sovietică (1979-1989), care a marcat începutul zecilor de ani de război din Afganistan.

Ministrul afgan de Externe Amir Khan Muttaqi a avertizat, într-o întâlnire cu diplomaţi occidentali, în Qatar, la mijlocul lui octombrie, că o ”slăbire a Guvernului afgan nu este în interesul nimănui” şi a evocat riscul la adresa securităţii şi al unui exod migratoriu.

Ruşii, turcii, ianienii, europenii şi ţările central-asiatice vor cu toţii să evite o criză a refugiaţilor.

Serghei Lavrov a subliniat miercuri că jihadişti ar putea ”să se ascundă în fluxuri migratorii”.

Autorităţile ruse discută cu talibanii - o mişcare interzisă în Rusia de ani de zile -, însă ele nu intenţionează, imediat, să-i recunoască drept guvernatorii legitimi ai Afganistanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.