Comedia „Linişte în culise!”, după Michael Frayn, în regia lui Alexandru Jitea, va avea premiera la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara pe 21 octombrie, de la ora 19:00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din distribuţie fac parte Cerasela Iosifescu, Şerban Gomoi, Diana Roman, Alexandru Mike Gheorghiu, Luminiţa Erga, Sorin Cociş, Raluca Gheorghiu, Mihai Marinescu şi Rareş Andrici. Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, iar costumele sunt realizate de Liliana Cenean.

„Linişte în culise!” este una dintre cele mai montate piese pe scenele din întreaga lume, comicul de situaţie conţinând un filon universal ce face recognoscibile toate momentele neprevăzute, răsturnările de situaţie şi aventurile prin care trec personajele.

Construită pe structura piesei în piesă, „Linişte în culise!” spune povestea unei trupe de teatru care pregăteşte o premieră, urmărind relaţiile furtunoase între actori, cu festele pe care şi le joacă şi cu tensiunea care se resimte şi pe scenă, nu doar în culise.

Piesa semnată de Michael Frayn a câştigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie, Premiul London Evening Standard pentru cea mai bună comedie, iar în 2013, într-un top al pieselor preferate de britanici, a fost clasată pe locul al doilea, după „History Boys”, de Alan Bennett şi înaintea „Hamlet”.

„Şi acum sunt uimit de succesul acestei piese, când am scris-o credeam chiar că nu o să fie vreodată montată. Piesa începe cu repetiţia de costume şi toate problemele care apar. Actul al doilea se petrece după două luni de turneu şi se concentrează pe relaţiile dintre actori, vedem cum legăturile amoroase complică reprezentaţia, iar în ultimul act, vedem la finalul turneului, din faţă, cum problemele din culise se reflectă pe scenă, făcând imposibilă desfăşurarea spectacolului”, spune Michael Frayn.

Regizorul Alexandru Jitea mărturiseşte: „În general, îmi plac foarte mult comediile, am jucat mai mult comedii, mă simt atras de acest gen şi, după ce am citit traducerea lui Petre Bokor, de la soţia lui, Maria Bokor, mi-am dat seama că este foarte ofertantă şi că mi-ar plăcea să o văd pusă în scenă. Este vorba despre o trupă de teatru, care nu este foarte bună, cu actori mai puţin buni, cu un regizor nu prea bun, care încearcă să rezolve un text nici el foarte bun, şi apar tot felul de accidente, ba tehnice, ba umane, ba regizorale, şi toţi se străduiesc să ducă spectacolul la bun sfârşit. În două variante se joacă la public: una în care publicul vede din culise ceea ce se întâmplă cu actorii în timpul spectacolului şi cum rezolvă ei toate accidentele, toate scandalurile, certurile; cea de-a două, în final publicul vede spectacolul normal, din faţă, când se nasc din nou o serie de accidente de natură umană, se ceartă, îşi fac farse. E un prilej de a găsi tot felul de gaguri”.

Biletele pot fi cumpărate online, pe nottara.ro, sau de la agenţia teatrului. Conform normelor legale aflate în vigoare, accesul publicului la spectacolele de teatru este permis doar persoanelor vaccinate contra SARS-COV-2 cu schema completă sau celor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 15 zile de când s-au infectat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.