Comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginius Sinkevičius, a avut marţi o videoconferinţă cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, în cadrul căreia a solicitat finalizarea cât mai rapidă a procesului de adoptare a proiectului de act normativ privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, precum şi celelalte măsuri asumate de către România. În privinţa procedurilor de infringement declanşate pentru neînchiderea unor depozite neconforme de deşeuri industriale şi municipale, comisarul european a reiterat importanţa accelerării eforturilor şi finalizării rapide a întregului proces, astfel încât România să evite eventualele sancţiuni din partea forului comunitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În această dimineaţă, ministrul Tánczos Barna şi secretarul de stat pentru afaceri europene Ionuţ Sorin Baciu au avut o întrevedere în sistem videoconferinţă cu comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginius Sinkevičius. Temele abordate în cadrul întâlnirii s-au referit la progresele realizate de România pentru închiderea procedurilor de infringement din domeniul pădurilor şi deşeurilor, precum şi la paşii următori pentru finalizarea acestui proces. În ceea ce priveşte dosarul pe păduri, comisarul european a apreciat progresele notabile făcute de România pentru a rezolva această cauză de infringement, cum ar fi operaţionalizarea SUMAL 2.0, înăsprirea contravenţiilor silvice, sau modificările aduse Codului Silvic”, a informat Ministerul Mediului.

În acelaşi timp, Virginius Sinkevičius a solicitat finalizarea cât mai rapidă a procesului de adoptare a proiectului de act normativ privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, precum şi celelalte măsuri asumate de către România. Cei doi demnitari au convenit ca echipele tehnice să continue să lucreze împreună pentru a închide procedura cât mai curând posibil.

De asemenea, în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, comisarul Sinkevičius a fost informat cu privire la adoptarea, de către guvern, a trei acte normative în luna august, prin care România se conformează la cerinţele Comisiei. Este vorba despre OUG privind regimul deşeurilor, OG privind depozitarea deşeurilor şi OG privind gestionarea ambalajelor.

Oficialul european a precizat că, în următoarea perioadă, experţii Comisiei vor analiza pachetul legislativ adoptat şi, în urma analizei, ar putea decide clasarea celor trei proceduri de infringement.

De asemenea, acesta a apreciat aprobarea HG care reglementează înfiinţarea, în România, a sistemului de garanţie-returnare pentru deşeurile din ambalaje de băuturi.

”În privinţa procedurilor de infringement declanşate pentru neînchiderea unor depozite neconforme de deşeuri industriale şi municipale, comisarul european a reiterat importanţa accelerării eforturilor şi finalizării rapide a întregului proces, astfel încât România să evite eventualele sancţiuni din partea forului comunitar”, mai arată ministerul.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.