Numeroase guverne din lume au profitat de pandemia covid-19 pentru a implementa oprelişti ”fără precedent” în calea libertăţii de exprimare şi a-i reduce la tăcere pe critici, măsuri represive care împiedică adesea populaţiile să aibă acces la informaţii fiabile despre noul coronavirus, denunţă Amnesty International (AI) într-un raport publicat marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însoţite de un val de dezinformare, aceste măsuri represive au împiedicat adesea populaţiile să aibă acces la informaţii exacte despre SARS-CoV-2, indispensabile pentru a le permite să înfrunte pandemia, la începutul lui 2020, subliniază organizaţia nonguvernamentală (ONG)  de apărarea drepturilor omului.

”De-a lungul întregii pandemii, guverne au lansat un atac fără precedent împotriva libertăţii de exprimare”, denunţă într-un comunicat un reprezentant al Amnesty, Rajat Khosla.

”Canale de comunicare au fost liate drept ţintă, reţele de socializare au fost cenzurate, iar organe de presă au fost închise”, denunţă el, adăugând că ”jurnalişti şi profesionişti din sănătate au fost reduşi la tăcere şi încarceraţi”.

Amnesty consideră că lipsa informaţiilor care a rezultat a constituit un ”factor” agravant al bilanţului pandemiei covid-19 - care se apropie de cinci milioane de morţi.

Amnesty International citează în acest sens China - unde peste 5.000 de anchete penale au fost deschise în februarie 2020 împotriva unor persoane acuzate de ”fabricarea şi răspândirea cu bună ştiinţă a unor false informaţii prejudiciabile” despre natura şi amploarea epidemiei.

În Tanzania, Guvernul fostului preşedinte John Magufuli, care a minimalizat neîncetat impactul noului coronavirus şi a refuzat să ia măsuri în vederea controlării pandemiei, a recurs la legi prin care a interzis şi a pedepsit ”informaţii false” cu scopul de a restrânge activitatea presei.

În Nicaragua, autorităţile au adoptat o legislaţie în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice care le permite în realitate ”să-i pedepsească pe cei care critică politice Guvernului” şi ”să reprime libertatea de exprimare”.

În Rusia, o lege care sancţionează dur difuzarea de informaţii false despre noul coronavirus riscă să rămână în vigoare după ce se încheie pandemia, avertizează Amnesty International.

În afară de Guverne, ONG-ul cu sediul la Londra critică platforme digitale - care nu fac suficient, consideră ONG-ul, în lupta împotriva dezinformării.

Toate acestea ”fac tot mai dificil ca oamenii să-şi facă o opinie întru totul informată şi să alagă în cunoştinţă de cauză în privinţa sănătăţii lor”, subliniază Amnesty.

O informare exactă este, cu toate acestea, ”crucială”, insistă ONG-ul, în ”lupta împotriva ezitării vaccinării”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.