Moştenitorii vitrinei politice a ETA au recunoscut fără ambiguitate, luni, la aproape zece ani de la abandonarea luptei armate, ”durerea suferită” de victimele orgamizaţiei separatiste basce, un gest salutat de stâmga aflată la putere în Spania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avansarea către o pace mai dreaptă şi durabilă necesită recunoaştere şi reparaţii pentru toate, absolut toate victimele. Noi nu o vom uita pe niciuna dintre ele”, a declarat Arnaldo Otegi, un fost activist ETA, principala figură a stângii separatiste basce, în calitate de coordonator al formaţiunii EH Bildu.

”Dorim să facem o menţine specială victimelor cauzate de violenţa ETA. Vrem să le transmitem suferinţa şi durerea noastră pentru suferinţa pe care au suferit-o (...). Din toată inima, dorim să le spunem că ne pare profund rău pentru suferinţa lor”, a declarat el, potrivit versiunii franceze a declaraţiei sale, postată online pe Twitter.

”Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, nimeni nu poate fi mulţumit de ceea ce s-a întâmplat şi nici ca acest lucru să se prelungească atât de mult timp (...). Din nefericire, nu ne putem întoarce în timp, nu putem spune nimic pentru a şterge nedreptatea cauzată, însă suntem convinşi că este posibil să alinăm prin respect, considerare şi amintire”, a declarat el.

Această declaraţie intervine cu dou zile înante de marcarea a zece ani de la anunţul ETA,. la 20 octombrie 2011, al abandonării luptei armate.

Peste 850 de morţi sunt imputate grupării separatisteîn cei peste 40 de violenţe.

ETA s-a dizolvat apoi, în mai 2018, după ce a cerut, în aprilie 2018, ”iertare” victimelor sale.

Însă faptul că a cerut iertare a provocat o imensă polemică, deoarece se adresa numai victimelor care nu au participat la ceea ce ETA cataloga drept ”conflict”, adică victimelor civile ale atentatelor sale.

Celelalte victime - poliţişti asasinaţi - au primit doar regrete.

Prin declaraţia sa, Arnaldo Otegi cere, aşadar, pentru prima oară, iertare fără ambiguitate, din partea stângii ”abertzale” (separatiste basce) tuturor victimelor ETA.

Acest gest a fost salutat de către Partdul Socialist spaniol (PSOE) al premierului Pedro Sanchez,, care salută într-un mesaj postat pe Twitter faptul că stânga separatistă bască ”recunoaţte” ”suferinţa” victimelor şi ”se angajează să atenueze”.

Un semn că acest subiecte rămâne sensibil în Spania este faptul că liderul opoziţiei de dreapta Pablo Casado îl acuză, la rândul său, pe Arnaldo Otegi de faptul că este un ”terorist” şi ”nu un om al păcii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.