Alţi trei pacienţi cu COVID-19, aflaţi în stare gravă, sunt transportaţi, joi seară cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române de la Bucureşti la Timişoara. Anterior, cinci pacienţi au fost duşi la Oradea, tot cu un avion militar, pentru a fi transferaţi în Ungaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează joi, 14 octombrie, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti - Timişoara, a trei pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă. Echipa medicală care monitorizează pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov", a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Aeronava militară a decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 19.30.

Tot joi, o aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a efectuat o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti - Oradea, a cinci pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a început transferul în Ungaria al primilor pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2, aflaţi în stare critică.

”Este vorba despre 10 pacienţi, 8 dintre aceştia au fost internaţi în UPU din unităţi sanitare din Bucureşti şi 2 din Timişoara, aflaţi în stare stabilă, care sunt transportabili şi care necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalţi 5 în centrul universitar Debrecen”, conform MS.

Transferul pacienţilor din zona de graniţă se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienţilor din Bucureşti se efectuează atât pe cale terestră, cât şi pe cale aeriană.  Pacienţii vor fi monitorizaţi pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.
 
De asemenea, personal din România a fost trimis în unităţile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar  acestor operaţiuni. 
 
"Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
 
Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a făcut precizări legate de evaluările pacienşilor şi de modul în care este coordonat transferul.

"Domnul Raed Arafat a emis un ordin de comandant al acţiunii ieri seară, prin care a desemnat două UPU-ri din România care să coordoneze trasferul pacienţilor în Ungaria, în două centre medicale din Ungaria, UPU Oradea Bihor va coordona transferul către centrul Debrecen, iar UPU spitalului Judeţean Timişoara va coordona transferul către Szeged. Aici sunt disponibile 10 locuri pentru ATI momentan şi 50 de locuri pentru pacienţii pre critici”, a precizat pentru News.ro Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budaapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, transmitea MTI. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.