Persoanele vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 Johnson & Johnson (J&J) ar putea avea interesul să se vaccineze cu un ”booster” cu ARN mesager, în contextul în care vaccinarea cu J&J creşte nivelul anticorpilor de patru ori, iar cu Pfizer-BioNTech creşte nivelul antcorpilor de 35 de ori, iar cu Moderna de 76 de ori, arată un studiu american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest studiu, finanţat de către Institutuele Naţionale de Sănătate (NIH), era foarte aşteptat în Statele Unite, pentru că vizează posibilitatea de a ”amesteca” vaccinurile - adică să se folosească alt vaccin ca ”booster” faţă de seria iniţială -, un lucru care nu este autorizat, pentru moment, în această ţară.

Studiul a fost realizat asupra unui număr de 458 de adulţi vaccinaţi complet cu unul dintre cele trei vaccnuri autorizate în Statele Unite - Pfizer-BioNTech, Moderna şi J&J - de cel puţin 12 săptămâni.

Aceste trei grupuri au fost împărţite fiecare în trei noi grupuri, pentru a fi vaccinate cu unul dintre cele trei vaccinuri disponbile ca ”booster”.

Astfel, cele nouă grupuri erau alcătuite din aproximativ 50 de persoane fiecare.

Cercetătorii au analizat apoi nivelul anticorpilor, la 15 zile după vaccinare.

La persoanele vaccinate mai întâi cu J&J, nivelul anticorpilor a crescut de patru ori în urma vaccinării cu J&J, de 35 de ori după vaccinarea cu Pfizer-BioNtech şi de 76 de ori după vaccinarea cu Moderna.

Nivelul anticorpilor persoanelor vaccinate mai întâi cu Moderna este de fiecare dată mai mare decât al persoanelor vaccinate mai întâi cu Pfizer-BioNTech sau J&J, ”independent de vaccinul administrat ca booster”, se arată în studiu.

”Nu s-a descoperit nico problemă de siguranţă” după administrarea caestei doze, se arată în studiu.

LIMITELE STUDIULUI

Studiul, care nu a fost aprobat încă de către colegi, prezintă însă mai multe limite.

Mai întâi, doza ”booster”-ului cu Moderna era de 100 de micrograme - adică dublu faţă de doza pe care compania o ia în calcul în realitate în doza ”booster”.

De asemenea, numărul participanţilor este mic, iar reacţia imunitară poate evolua în timp, după cele 15 zie observate.

”Este important să nu ne lăsăm impresionaţi de aceste rezultate”, a avertizat într-un mesaj postat pe Twitter Peter Hotez, un profesor la Baylor College of Medicine.

Rezultatele testului cu privire la o doză ”booster” J&J realizat de către laboratorul farmeceutic însuşi pe o perioadă mai lungă sunt ”impresionante”, aminteşte el.

Studiul NIH urmează însă să alimenteze discuţii ale unui Comitet de Experţi de la Agenţia americană a medicamentului (FDA), care urmează să studieze cereri de autorizare a unei doze ”booster” cu vaccinurile Moderna şi J&J joi şi, respectiv, vineri.

O vaccinare cu a treia doză a vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech a fost deja autotrizată în Satatele Unite, în cazul anumitor categorii ale populaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.