Statele Unite ale lui Joe Biden ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al diplomaţiei vizând impiedicarea Teheranului de a se dota cu arma atomică, un ecou clar, pentru prima oară, al unor ameninţări ale Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul schimbă, astfel, tonul înaintea unei vizite cruciale la Teheran, joi, a negociatorului Uniunii Europene (UE), în contextul în care nerăbdarea americanilor şi europenilor creşte.

Washingtonul consideră că ”o soluţie diplomatică este cea maibună cale” de evtare a transformării Republice islamice într-o putere nucleară, a subliniat miercuri, la Washington, secretarul de Stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Yair Lapid.

Însă el a catalogat drept puţin ”încurajatoare” semnalele Teheranului, care nu a stabilit încă odată a reluării negocierilor vizând salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, oprite în iunie.

”Trebuie să fie doi pentru a dialoga, iar noi nu am constatat, în acest stadiu, că Iranul face ceva în acest sens”, a deplâns secretarul de Stat american, apreciind din nou că ”fereastra tirului” se închide rapid.

”Suntem pregătiţi să ne orientăm către alte opţiuni, dacă Iranul nu-şi schimbă direcţia”, a avertizat el, întrebat despre posibilitatea unei recurgeri la forţă.

”Luăm în calcul toate opţiunile”, a subliniat Blinken, referindu-se la opţiunea militară.

Yair Lapid a fost şi mai explicit, în numele Israelului, care se opune de mult timp Acordului de la Viena, pe care-l consideră insuficient.

”Secretarul de Stat Blinken şi cu mine suntem copii ai supavieţuitorilor Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a apăra lumea de Rău”, a declarat el.

”Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona oricând şi indferent de mijloace”, a ameninţat el.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a scos Statele Unite, în mai 2018, din acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane ridicate prin acord.

Teheranul s-a retras, ca măsură de retorsiune, din prevederi ale acordului menite să-i împiedice programul nuclear să ajungă la producerea bombei atomice.

Preşedintele democrat Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord, cu condiţia ca Iranul să revină, în paralel, în cadrul acordului.

Negocieri indirecte între Washington şi Teheran, prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului, au început în aprilie la Viena, cu scopul de salva această înţelegere, însă se află în suspans după alegerea, în iunie, a unui nou preşedinte iranian, Ebrahim Raisi.

Negociatorul european Enrique Mora - coordonatorul acordului din 2015 - efetuează joi o vizită la Teheran.

”Voi insista asupra urgenţei reluării negocierilor”, a anunţat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter.

Franţa este, la rândul său, frustrată şi regretă lipsa unei ”clarităţi” iraniene, un ”refuz de a negocia” şi ”fapte împlinite pe teren care complică şi mai mult relansarea” Acordului de la Viena.

În acest context pesimist, Yair Lapid a venit la Washingotn pentru a cere Guvernului lui Biden un ”plan B alternativ”.

Iar americanii, mult timp reticenţi să evoce altceva decât o revenire în acord, şi-au schimbat strategia şi au evocat în mod deschis ipoteza unui eşec.

”Suntem realişti. Ştim că există cel puţin o posibilitate puternică ca Iranul să aleagă altă cale” decât o restabilire a Acordului de la Viena, a apreciat miercuri emisarul american pentru Iran Rob Malley.

Negociatorul american a anunţat că se duce în zilele următoare în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar, pentru a evoca ”opţiunile” în vederea ”controlării programului nuclear iranian” în eventualitatea în care negocierile eşuează.

Antony Blinken şi Yair Lapid au participat miercuri la o reuniune cu omologul lor din EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, într-o încercare de relansare a dinamicii procesului recunoaşterii Israelului de către ţări arabe.

”Suntem hotărâţi să continuăm să fructificăm eforturile precedentului guvern de extindere, în următorii ani, a cercului ţărilor cu relaţi normalizate cu Israelul”, a anunţat secretarul de Stat american.

Aceste ”Acorduri Abraham” de recunoaştere a Israelului au fost semnate în septembrie 2020 de către EAU şi Bahrain, sub patronajul lui Donald Trump, care a făcut din ele unul dintre principalele sale succese diplomatice.

Marocul a urmat acest exemplu şi Sudanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.