Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia - unul dintre cei mai mari poluatori din lume - vizează neutralitatea carbonului până în 2060, o strategie mai ambţioasă decât cea anunţată până în prezent, un anunţ pe care-l face cu puţin înainte de COP26, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În practică, Rusia va depune eforturi să atingă neutralitatea carbonului economiei sale. Şi am stabilit un obiectiv concret - cel mai târziu în 2060”, a anunţat Putin la un forum energetic, la Moscova.

Rusia afişează de-acum un obiectiv identic celui al Chinei.

Cotidianul Kommersant dezvăluia la începutul lui octombrie că Guvernul rus pregăteşte o nouă strategie de mediu şi măsuri mai puternice în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

MAI MULTĂ ENERGIE NUCLEARĂ

Potrivit acestui plan, dezvăluit de ziarul rusesc, Moscova ar viza o reducere a emisiilor cu aproape 80% până în 2050, printr-o abandonare treptată a cărbunelui ca sursă de electricitate, în favoarea unei cantităţi mai mari de energie nucleară, între altele.

Rusia este unul dintre principalii producători de hidrocarburi din lume şi o ţară în care tema mediului a pătruns abia târziu în discursul oficial.

În contextul în care o mare parte a economiei sale are la bază extracţia minieră, Rusia abordează obiectivele în lupta împotriva încălzirii globale mai puţin frontal decât vecinii săi europen.

Vladimir Putin este celebru prin poziţia ”climatosceptică”. El argumentează că Rusia are de beneficiat de pe urma modificărilor climatice.

Liderul de la Kremlin şi-a revizuit însă poziţia şi a tras un semnal de alarmă cu privire la catastrofe naturale, după incendiile care au devastat în această vară Rusia.

Putin a participat anul acesta la un summit organizat de către preşedintele american Joe Biden şi şi-a exprimat interesul faţă de ”implementarea unei cooperări internaţionale” în lupta împotriva modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.