Noul Guvern taliban din Afganistan i-a ameninţat pe emisarii americani şi europeni, la Do0ha, în Qatar, că tentative de exercitare a unor presuni, sub forma unor sancţiuni, vor conduce la un val de refugiaţi economici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul afgan de Externe Amir Khan Muttaqi le-a spus diplomaţilor occidentali, în cadrul unor reuniuni, în ultimele zile, la Doha, că ”o slăbire a Guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că acest lucru ar putea afecta în mod direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică pentru a fugi din ţară”, potrivit unui comunicat publicat marţi seara târziu.

Talibanii au răsturnat de la putere Guvernul afgan susţinut de către Statele Unite, în august, în urma unui conflict care a durat 20 de ani, şi au decretat un emirat islamic.

Însă Occidentul a impus sancţiuni stricte regimului. Băncile au rămas fără lichidităţi, iar funcţionarii nu sunt plătiţi.

”Cerem ţărilor din lume să pună capăt imediat sancţiunilor şi să lase băncile să funcţioneze în mod normal, pentru ca organizaţii de caritate şi Guvernul să poată plăti salariile personalului cu propriile rezerve şi ajutor internaţional”, a declarat la reuniunea de la Doha Amir Khan Muttaqi, citat în comunicat.

Ţările europene se tem că, în cazul unei prăbuşiri a economiei afgane, numeroşi migranţi ar putea pleca spre Europa şi ar exercita o presiune asupra unor ţări vecine Afganistanului ca Pakistanul şi Iranul şi asupra frontierelor Uniunii Europene (UE).

Statele Unite şi UE s-au declarat pregătite să susţină iniţiative umanitare în Afganstan, însă nu vor să le furnizeze o susţnere directă talibanilor fără ca aceştia să respecte drepturile omului, mai ales drepturile femeilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.