Guvernul de centru-dreapta al Norvegiei, înfrânt în alegerile legislative din septembrie, după opt ani de putere, şi-a prezentat în mod oficial demisia marţi, dechizând astfel calea formării unei noi coaliţii guvernamentale de centru-stânga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul conservator Erna Solberg s-a dus la Palatul regal pentru prezenta demisia Executivului regelui Harald al V-lea, după două mandate succesive marcate de crize - a scăderii preţului petrolului, a migraţiei şi covid-19.

”I-aş recomanda Majestăţii Sale să se orienteze către liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Støre, în măsura în care el este primul ministeriabil în cele două partide care s-au declarat pregătite să formeze Guvernul”, a declarat Solberg într-un discurs solemn, în Parlament, în care echipa sa a prezentat un ultim proiect de buget.

Învingătorii alegerilor de la 13 septembrie, laburişrtii lui Støre şi Partidul de Centru, care apără în principal interesele teritoriilor, au convenit să formeze un nou guvern - minoritar în Parlament -, ceea ce îl va obliga să negocieze fiecare dosar cu alte formaţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.