Bulgăroaica Kristalina Georgieva şi-a salvat postul de directoare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), după ce a primit susţinerea Consilului de Administraţie al instituţiei, însă poziţia i-a fost slăbită după săptămâni de investigaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Problema rămânerii lui Kristalina Georgieva, în vârstă de 68 de ani, la conducerea FMI se rdica după publicarea, la 16 septembrie, a concluziilor unei anchete a cabnetului de avocatură WilmerHale, efectuată la solicitarea Comitetului de Etică al Băncii Mondiale (BM).

Ea a fost acuzată de faptul că a manipulat un raport în vederea favorizării Chinei, acuzaţii pe care le-a negat întotdeauna.

”Consiliul de Administraţie a apreciat că informaţiile prezentate în cadrul examinării nu au demonstrat în mod convingător că directoarea generală a jucat un rol nepotrivit cu privire la raportul «Doing Business 2018», pe când era directoarea generală a BM”, a anunţat luni seara într-un comunicat FMI.

”În urma examinării tuturor elementelor de probă prezentate, conducerea îşi reafirmă deplina încredere în leadershpul şi capacitatea directoarei generale de a continua să se achite eficient de funcţie”, se arată în comunicat.

Acest anunţ apare după ce FMI şi BM şi-au lansat luni reuniunea din toamnă, pe fondul problemei integrităţii lor.

Conducerea mai precizează că are încredere ”în angajamentul” lui Kristalina Georgieva ”de a menţine cele mai bune norme de guvernanţă şi de integritate la FMI”.

Consiliul de Administraţie prevede însă să se reunească în viitor ”pentru a examina eventuale măsuri suplimentare vizând garantarea solidităţii” instituţiei în domeniu.

”EPISOD DIFICIL”

La rândul său, Kristalina Georgieva a subliniat că acest scandal a fost ”un episod dificil pe plan personal” şi a reafirmat că acuzaţiile sunt ”nefondate”.

”În timp ce FMI se reuneşte săptămâna aceasta, sunt onorată să conduc o echipă atât de talentată, care acţionează neîncetat în înfruntarea celor mai mari provcări din lume, de la lupta împotriva covid-19 la lupta împotriva modificărilor climatice şi lupta împotriva inegalităţilor economice”, a reacţonat ea.

Acest scandal i-a dezbinat profund pe cei 24 de membri ai Consiliului de Administraţie.

Franţa, Regatul Unit şi europenii, în general, şi-au exprimat susţinerea faţă de Kristalina Georgieva, însă Statele Unite s-au arătat mai reticente în a-i acorda încrederea.

Într-un comunicat separat, secretara americană a Trezoreriei Janet Yellen a anunţat că a dscutat lui cu Kristalina Georgieva ”despre problemele grave ridicate” de această anchetă care a cauzat ”îngrijorări legitime”.

Janet Yellen a subliniat că prioritatea sa este ”să apere integritatea şi credibilitatea BM şi FMI”.

Cu toate acestea, la fel ca alţi membri ai Consiliului de Administraţie al FMI, Trezoreria apreciază că, ”în lipsa unor probe directe suplimentare cu privire la rolul directoarei generale, nu există o bază a unei schimbări a conducerii” FMI.

FMI a peczat că a efectuat un examen ”complet” şi ”obiectiv” al acestui dosar şi că s-a reunit întotal de opt ori.

Într-o reuniune cu Consiliul, Kristalina Georgieva a deplâns ”inexactităţi şi ipoteze eronate formulate de către autorii raportului. Ea a primit în paralel susţinerea unor foşti conducători ai BM şi unor economişti reputaţi ca Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel.

Trezoreria a avertizat luni seara că va evalua ”orice fapt nou”.

Washingtonul consideră totodată că ”măsuri proactive este necesar să fie luate în vederea unei consolidări a integrităţii şi credibilităţii datelor de la FMI”.

Consilul de Administraţie al FMI subliniază, la rândul său, că o anchetă a BM cu privire la o eventuală greşeală profesională a salariaţilor în scandalul raportului ”Doing Business” este ”în curs”.

Kristalina Georgieva a preluat conducerea FMI la 1 octombrie 2019, succedându-i franţuzoaicei Christine Lagarde, care a fost numită la Banca Centrală Euroepană (BCE). Ea a fost la acea vreme singura candidată la post.

Potrivit unei împărţiri a rolului moştenit prin crearea instituţiilor la Bretton Woods, FMI este condus în mod tradiţional de către un european, iar BM de către un american, în prezent David Malpass.

În 2019, instanţele FMI au fost nevoite să schimbe statutul pentru a putea aproba nominalizarea lui Kristalina Georgieva, care depăşea limita de vârstă, stabilită atunci la 65 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.