Autorităţile israeliene au prezentat luni ceea ce ar fi cel mai mare sit de producţie de vinuri din Antichitate în sudul Israelului, la porţile Fâşiei Gaza, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest sit dedicat industriei viticole era un important complex, de o amploare aproape industrială înainte de timpul său.

Prese mari, mii de fragmente de borcane, depozite vaste pentru stocarea producţiei au fost descoperite. Acest sit va fi în viitor un parc arheologic, au asigurat autorităţile israeliene.  

Situl este la Yavne, la aproximativ 15 kilometri de Tel Aviv. 

Arheologii israelieni au dezgropat în cursul ultimilor doi ani un vast sit de producţie de vinuri bizantine, datat din secolul al VI-lea. 

Acest ansamblu a fost alcătuit din cinci prese de aproximativ 225 de metri pătraţi - folosite pentru zdrobirea strugurilor cu piciorul -, de două cuve octogonale pentru recoltarea mustului, precum şi un atelier pentru fabricarea amforelor, arheologii descoperind şi cuptoarele lor de ceramică. Suficient pentru a produce 2 milioane de litri de vin pe an, estimează Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi care a supervizat şantierul. 

"Am fost surprinşi să descoperim aici o 'uzină' sofisticată dedicată producţiei de vin în cantitate industrială", au indicat într-un comunicat arheologii Elie Hadad, Liat Nadav-Ziv şi Jon Selingman, care au condus săpăturile. "Construcţia de mari prese a fost atent planificată", a precizat Jon Selingman pentru cotidianul israelian Haaretz. "Nu doar că sunt simetrice, dar elementele lor diferite sunt identice. Ele au fost construite cu aceeaşi mişcare, ca un proiect industrial ambiţios". 

Băutura produsă în epoca bizantină a fost comercializată în întregul bazin mediteranean. 

Vinul nu a fost unica producţie în situl Yavne. Atelierul său de ceramică producea amfore alungite, tipice regiunii, numite "borcane de Gaza", cu scopul de a conserva şi transporta licoarea. "Zeci sau sute de mii de amfore au fost fabricate aici", a spus Jon Selingman. 

Săpăturile conduse de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi au permis scoaterea la suprafaţă a preselor de vin datate din secolul V şi VI înainte de Hristos, într-o perioadă în care imperiul persan stăpânea o mare parte din Orientul MIjlociu. O descoperire care permite arheologilor să observe existenţa unei industrii viticole locale la sfârşitul secolelor, din Antichitatea clasică persană până în Antichitatea bizantină târzie. 

În prezent, niciun soi local de struguri nu există în Israel. Vinul este produs în mare parte din soiuri franceze. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.