Inundaţii au antrenat închiderea a zeci de mine de cărbune într-o importantă regiune producătoare situată în nordul Chinei, în timp ce Beijingul încearcă să crească extracţia cu scopul de a contracara penurii de electricitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 60 de mine şi-au încetat activitatea în provincia Shanxi, la vest de Beijing, unde ploi diluviene au antrenat de asemenea evacuarea a cel puţin 120.000 de oameni, potrivit presei locale.

Această suspendare a activităţii cade rău producţiei de electricitate chineze, care întâmpină dificultăţi să satisfacă o cerere industrială într-o perioadă de relansare economică mondială. Cărbunele asigură 60% din producţia electrică chineză.

Întreruperi de curent au fost impuse în ultimele săptămâni în mai multe regiuni, perturbând activitatea industrială.

Autorităţile, care se confruntă cu această penurie, au fost nevoite să-şi lase la o parte ambiţiile în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mine situate în Mongolia Inferioară - o regiune de producţie de cărbune situată în nordul ţării - au primt o notă oficială prin care se cere o creştere a producţiei la un total de 98 de milioane de tone, dezvăluia săptămâna trecută presa naţională. În total de 72 de mine au primit nota.

Preţurile reglementare nu au stimulat deloc, până în prezent, centralele electrice să-şi crească producţia.

Premierul Li Keqiang a autorizat vineri companiile de electricitate să-şi crească tarifele cu până la 20% peste preţul de referinţă, în loc de 10% anterior.

În industriile cele mai consumatoare de curent, limita de 20% nu se va aplica, anunţa şeful Guvernului.

Intemperiile din Shanxi au loc la trei luni după inundaţii care s-au soldat cu peste 300 de morţi în provincia vecină Henan.

Potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, la Shanxi, o provincie secetoasă, au avut loc săptămâna trecută, în cinci zile, trei rânduri de precipitaţii cât pentru întreaga lună octombrie.

Ploi erau aşteptate în continuare în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.