Trei specialişti în economie experimentală, canadianul David Card, americano-israelianul Joshua Angrist şi americano-olandezul Guido Imbens au fost fost ditinşi luni cu Premiul ”Nobel” pentru Economie, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei ”ne-au adus noi idei despre piaţa muncii şi au arătat ce concluzii pot fi trase din experienţe naturale în privinţa cauzelor şi consecinţelor”, salută juriul Nobel.

David Card, economist la Berkeley (California), a lucrat la ”exodul din Mariel”.

În 1980, 125 000 de cubanezi, expulzaţi de regimul lui Fidel Castro, prin portul Mariel, s-au instalat în Statele Unite, aproape jumătate dintre ei la Miami.

Economistul a studiat felul în care oraşul din Florida a ”absorbit” acest aflux şi a comparat evoluţia indicatorilor economici cu evoluţia indicatorilor altor oraşe-martor.

Rezultatul? Acest şoc al migraţiei nu a făcut şomajul să explodeze şi nici salariile să scadă, potrivit economistului.

Joshua Angrist şi Adriana Kugler au arătat, la rândul lor, în 2003, că şomajul creşte cu atât mai puternic cu cât instituţiile din domeniul pieţii muncii şi pieţii bunurilor şi serviciilor sunt mai rigide, prin studierea imigraţiei iugoslave din anii '90, în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.