Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg, care devine luni premierul Austriei, consideră că îl aşteaptă o sarcină ”extrem de dificilă”, după demisia conservatorului Sebastian Kurz, suspectat de implicare într-un dosar de corupţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexander Schallenberg, în vârstă de 52 de ani, al cărui nume a fost propus sâmbătă de către Sebastian Kurz la succesiunea sa, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.

Van der Bellena declarat, în urma acestei reuniuni, că Schallenberg depune jurământul luni, pentru ca ”activitatea ţării noastre să continue”.

”Această criză guvernamentală s-a terminat”, a subliniat într-un discurs televizat Alexander Van der Bellen.

Schallenberg a evocat, cu puţin mai înainte, ”un moment şi o sarcină deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi” şi şi-a exprimat satisfacţia că ÖVP, partidul său, dă dovadă de un ”incredibil grad de responsabilitate faţă de ţară”.

El s-a întâlnit anterior cu vicecancelarul Werner Kogler, liderul Verzilor, care guvernează împreunăcu conservatorii, şi care a anunţat de sâmbătă seara că susţine nominalizarea lui Schallenberg la Cancelarie, cu scopul de a menţne la putere coaliţia.

Werner Kogler şi-a exprimat satisfacţia faţă de o discuţie ”cinstită”.

”Sunt fericit mai ales pentru că există posibilitatea deschiderii unui nou capitol în activitatea Guvernului de coaliţie”, a adăugat el.

A DOUA FURTUNĂ

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care a devenit la sfârşitul lui 2017 cel mai tânăr lider ales din lume, a fost afectat a doua oară de un scandal, după o precedentă furtună politică, în 2019, în urma căreia a reuşit să se redreseze în mod spectaculos.

”Ar fi iresponsabl să se alunece către luni de haos sau impas”, aprecia sâmbătă Sebastian Kurz, care a precizat că se retrage în favoarea ”stabilităţii” ţării şi a respins ”acuzaţii false”.

”Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a eclarat el.

După ce parchetul a anunţat miercuri deschderea unei anchete împotriva sa cu privire la corupţie, asupra lui Sebastian Kurz s-au exercitat presiuni să se retragă.

El a refuzat să facă acest lucru şi a denunţat acuzaţii ”fabricate”.

Însă s-a retras, până la urmă, sub ameninţarea unei noi destituiri în Parlament, marţi.

Imediat după anunţul lui Sebastian Kurz, Werner Kogler a salutat ”o decizie adevcată” şi şi-a exprimat speranţa ”continuării activităţii guvernamentale” împreună cu Alexander Schallenberg.

”CANCELAR FANTOMĂ”

Opoziţia s-a arătatmai puţin antuziasmată şi a deplâns o continuare a ”sistemului Kurz”.

”Putem rezuma că, de o oră, domnul Kurz nu mai este cancelar, ci cancelar fantomă”, a reacţionat şefa opoziţiei social-democrate Pamela Rendi-Wagner. 

Alexander Kurz este suspectat de faptul că a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire favorabilă în presă.

Potrivit parchetului, în perioada 2016-2018, articole elogioase şi studii de opinie ”parţial manipulate” au fost publicate în schimbul cumpărării unor spaţii publicitare de către Ministerul austriac al Finanţelor, un portofoliu deţinut la acea vreme de către conservatori.

Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, dar şi trei organizaţii sunt vizaţi într-o anchetă cu privire la diverse infracţiuni în acest dosar.

Percheziţii au fost efectuate miercuri la sediile ÖVP şi Cancelariei.

Dosarul întocmit de către procuratură are la bază o serie de mesaje telefonice.

Până la soluţionarea anchetei, Sebastian Kurz rămâne la conducerea ÖVP şi membru al Parlamentului.

Sebastian Kurz, care a intrat în Guvern în urmă cu zece ani, în calitate de secretar de stat, şi care a devenit apoi ministru de Externe, a devenit prima oară cancelar în decembrie 2017.

Asociat partidului FPÖ (extremă dreapta), Guvernul său a căzut de la putere în mai 2019, în urma unui scandal de corupţie - Ibizagate.

El a revenit, apoi, la putere, în 2020, de această dată împreună cu Verzii, o coaliţie care a fost pusă în dificultate în mai multe rânduri, în urma altor scandaluri şi din cauza unor puncte de vedere cu privire la refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.