Companiile E-Distribuţie, parte a grupului Enel, au instalat în primele şase luni din acest an peste 50 de suporturi speciale pentru cuiburi de berze, au modernizat linii de medie tensiune şi au montat 150 de teci electroizolante pe 80 de stâlpi în Banat, Dobrogea şi în Muntenia, pentru a proteja speciile de păsări ocrotite prin lege împotriva şocurilor electrice. În ultimii 10 ani, companiile E-Distribuţie au montat peste 830 de suporturi pentru cuiburi de berze, precum şi teci electroizolante pe 6.000 de stâlpi de medie tensiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Companiile E-Distribuţie, parte a grupului Enel, au instalat în primele şase luni din acest an peste 50 de suporturi speciale pentru cuiburi de berze, au modernizat linii de medie tensiune şi au montat 150 de teci electroizolante pe 80 de stâlpi în Banat, Dobrogea şi în Muntenia, pentru a proteja speciile de păsări ocrotite prin lege împotriva şocurilor electrice. În urma acestor intervenţii, avariile din reţeaua E-Distribuţie şi numărul accidentelor soldate cu electrocutarea păsărilor s-au redus cu până la jumătate, în zonele în care s-au desfăşurat lucrări", a informat compania.

În urma intervenţiilor E-Distribuţie Banat, Dobrogea şi Muntenia, numărul accidentelor care duc la electrocutarea păsărilor s-a redus cu peste 60% în 2020 faţă de 2019.

Demersul face parte dintr-o serie de proiecte din sfera biodiversităţii. Printre acestea se numără protejarea speciilor de barza albă, dumbrăveanca, şoimul dunărean, pelicanul creţ, aflate pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), şi conservarea mediului natural în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării, inclusă în patrimoniul UNESCO.

În ultimii zece ani, companiile E-Distribuţie au montat peste 830 de cuiburi pentru berze, dintre care 536 în Banat, 276 în Dobrogea şi 18 în Muntenia, şi teci electroizolante la peste 6.000 de stâlpi de medie tensiunie.

„Ne-am asumat un model de business sustenabil, care are ca scop, dincolo de performanţa financiară, protejarea biodiversităţii, cu scopul de a aduce valoare comunităţilor din care facem parte. Prin gestionarea responsabilă a reţelelor electrice am reuşit să contribuim la protejarea a zeci de specii de păsări prioritare în Uniunea Europeană şi, implicit, la conservarea biodiversităţii, reducând în acelaşi timp incidenţa apariţiei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor”, a declarat Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuţie.

În zonele de operare a companiilor E-Distribuţie există arealuri naturale protejate, faţă de care companiile şi-au luat angajamentul de a îmbunătăţi nivelul de conservare, prin acţiuni de ocrotire a florei, faunei şi ecosistemelor.

"Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie fac şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu. În 2020, companiile E-Distribuţie au indexat cel mai mare numar de cuiburi, peste 4.800, cu ajutorul aplicaţiei mobile dezvoltate în 2017. E-Distribuţie participă şi la proiectul european transnaţional Life Danube Free Sky de protejare a pasărilor de-a lungul Dunării, care se derulează în perioada 2020 – 2026 şi a cărei implementare este coordonată local de către Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării", arată compania.

Reţelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuţie numără peste 131.000 de kilometri, 286 staţii de transformare şi 23.575 posturi de transformare. În 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.