Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat joi că discuţiile sale cu cel mai înalt diplomat chinez, Yang Jiechi, din Elveţia, au evitat miercuri asprimea unei întâlniri avută în luna martie şi că este nevoie de eforturi mai mari pentru a se evita un conflict între cele două ţări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Întâlnirea cu uşile închise de la un hotel de la aeroportul din Zürich, despre care Sullivan a spus că a durat aproximativ şase ore, a fost prima întâlnire faţă în faţă cu Yang de la discuţiile lor din Alaska, marcând o fază mai puţin conflictuală între cele două superputeri.

"Discuţiile au fost productive în sensul că a fost o oportunitate reală, în spatele uşilor închise, de a ne prezenta cu adevărat perspectivele şi intenţiile diferite", a declarat Sullivan, care este principalul consilier de securitate al preşedintelui Joe Biden, la Bruxelles, după întâlniri la NATO şi Uniunea Europeană.

El a spus că întâlnirea a fost o modalitate de ”a face tot posibilul pentru a crea o circumstanţă în care această competiţie (între Statele Unite şi China), care este o competiţie intensă, să poate fi gestionată în mod responsabil şi să nu devieze în conflict sau confruntare”.

Washingtonul spune că China ameninţă o ordine globală bazată pe reguli. Beijingul afirmă că Statele Unite se amestecă în afacerile sale. Dar acordul dintre procurorii americani şi directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, arestată în Canada în decembrie 2018, care i-a permis să se întoarcă în China, ar putea să fi îmbunătăţit starea de spirit.

Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit în principiu să organizeze o întâlnire virtuală înainte de sfârşitul anului.

 "Concluzia mea de bază în acest sens este că competiţia intensă necesită o diplomaţie intensă. Deci, avem nevoie de mai mult din acest lucru, nu mai puţin din acest lucru", a spus Sullivan. Cu toate acestea, el a spus că au existat ”schimburi dure şi directe” cu Yang referitoare la strâmtoarea Taiwan.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu şi a intensificat presiunea militară şi politică pentru a încerca să forţeze insula guvernată democratic să accepte suveranitatea chineză.

"Vedem Taiwanul ca o economie vibrantă, o democraţie vibrantă ... un loc pe care suntem foarte concentraţi să avem o relaţie profundă şi durabilă cu mai multe dimensiuni", a spus Sullivan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.