Romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat joi Academia Suedeză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gurnah, cunoscut în special pentru romanul „Paradise”, a fost recompensat cu această distincţie pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi între culturi şi continente”, potrivit Academiei.

Născut în 1948, în Zanzibar, a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până la recenta pensionare, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

A început să scrie la vârsta de 21 de ani, în Marea Britanie, şi a publicat zece romane şi mai multe povestiri, iar tema recurentă este situaţia refugiaţilor în lume. În 1994, cu „Paradise”, a fost inclus pe lista scurtă pentru premiul Booker.

Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a apărut în 2020.

Anul trecut, poeta americană Louise Glück a fost laureata premiului.

Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Literatură. Numărul laureaţilor de până acum este de 117.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani.

Niciun scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori.

Sezonul Nobel 2021 va continua vineri, cu premiul pentru Pace.
Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.