Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au ajuns la un ”acord de principiu” pentru a se întâlni - până la sfârşitul anului - într-un summit ”virtual”, a anunţat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doilideri au discutat deja la relefon în două rânduri, însă de această dată au şi ”posibilitatea de a se vedea, chiar dacă doar virtual”, potrivit acestei surse care a cerut protecţia anonimatului.

Sursa confirmă astfel o informaţie dezvăluită de presă, potrivit căreia Xi Jinping urmează să nu participe, la sfârşitul acestei luni, la summitul G20 de la Roma.

Consilierul însărcinat cu securitatea naţonală la Casa Albă Jake Sullivan a discutat miercuri, la Zurich, în Elveţia - timp de şase ore - ”dechis” şi ”respectuos” despre ”numeroase subiecte” cu Yang Jiechi, oficialul cu cel mai înalt diplomatic în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), potrivit acestui oficial american de rang.

Este vorba, potrivit acestei surse de la Casa Albă, despre o ”continuare” a dialogului între cele două superputeri, în urma ultimei convorbri telefonice a celor doi preşedinţi, la 9 septembrie,

Jake Sullivan a evocat, potrivit sursei citate, problema luptei împotriva modificărilor climatice ca un domeniu în care atât Statele Unite, cât şi China, au ”interesul să coopereze”.

Însă el subliniat că eventuale angajamente ale Chinei în favoarea luptei împotriva încălzirii globale nu reprezintă un ”favor” făcut americanilor care să le dea dreptul chinezilor să ceară în schimb concesii.

Sullivan a exprimat totodată ”îngrijorarea” Statelor Unite faţă de acţiuni ale Chinei în Xinjiang, la Hong Kong, la Marea Chinei de Sud sau cu privire la Taiwan.

Yang Jiechi a îndemnat la cooperare între cele două ţări, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

”Atunci când China şi Statele Unite cooperează, cele două ţări ş lumea au de profitat”, iar atunci când se află ”în confruntare”, ”cele două ţări şi lumea suferă grav din această cauză”, a declarat el.

Jiechi a subliniat că Beijingul acordă ”importanţă declaraţiilor pozitive despre relaţiile chinezo-americane” pe care le-a făcut recent Joe Biden.

Biden repetă cu regularitate că acceptă ”competiţia” şi că nu vrea un conflict cu China, în pofida faptului că există numeroase contencioase - de la comerţ la probleme de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.