Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a participat miercuri la Consiliul de Mediu, care a avut loc la Luxemburg, unde s-a discutat şi despre creşterea preţurilor la energie electrică şi gaz. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunţită a situaţiei preţurilor la energie şi gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă, spune oficialul, adăugând că acelaşi risc există şi pentru preţul carbonului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul reuneşte miniştrii mediului din UE pentru prima lor reuniune din cadrul preşedinţiei slovene.

Pe agenda evenimentului s-au aflat subiecte precum: Pachetul ”Fit for 55”, Strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030, Pregătirea pentru Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26). Un alt subiect discutat este creşterea preţurilor la energie electrică şi gaz.

În ceea ce priveşte pachetul „Fit for 55”, miniştrii au discutat despre măsurile care trebuie adoptate pentru îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puţin 55% stabilit de UE pentru 2030. Acest pachet ambiţios vizează alinierea legislaţiei UE relevante la noul obiectiv UE pentru 2030.

„Pentru România este esenţial ca atingerea obiectivului de 55% să se realizeze cu un impact social direct asupra cetăţenilor cât mai redus. În acest sens, subliniem importanţa sprijinului cetăţenilor pentru implementarea acestor politici ambiţioase la nivel naţional. Impactul politicilor depinde de circumstanţele naţionale, structura economică, capacitatea financiară şi puterea de cumpărare", a spus ministrul Barna Tánczos, în intervenţia sa pe tema Fit for 55.

De asemenea, demnitarul a subliniat că este importantă asigurarea coerenţei şi consecvenţei măsurilor agreate, inclusiv din perspectiva asigurării competitivităţii industriei, precum şi a unei tranziţii juste din punct de vedere social.

"Ocuparea forţei de muncă trebuie să fie un alt element care trebuie asigurat indiferent de abordarea agreată", a adăugat el.

La 14 iulie 2021 Comisia Europeană a prezentat pachetul de propuneri legislative „Fit for 55”, care constă într-o serie de propuneri interconectate, atât de modificare a unor acte legislative existente, cât şi de lansare a unor noi iniţiative într-o serie de domenii de politică şi sectoare economice, inclusiv clima, energia, transporturile, construcţiile, exploatarea terenurilor şi silvicultura. În opinia Comisiei, aceste propuneri urmăresc să permită UE să îşi atingă obiectivele într-un mod echitabil, eficient din punctul de vedere al costurilor şi competitiv şi să contribuie la o tranziţie verde şi justă a economiei UE, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

"Pe tema creşterii preţurilor la energie electrică şi gaz, Romania  a subliniat: Criza preţurilor energiei arată, de asemenea, că gazul natural şi energia nucleară reprezintă soluţii necesare, iar Comisia trebuie să faciliteze investiţiile în aceste două tehnologii. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunţită a situaţiei preţurilor la energie şi gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă. Acelaşi risc există şi pentru preţul carbonului. Acesta ar trebui să fie mai predictibil şi trebuie să evităm volatilitatea excesivă”, informează Ministeru Mediului.

Totodată, miniştrii au aprobat concluziile privind pregătirile pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, în Regatul Unit, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie 2021. Această reuniune este organizată sub egida Preşedinţiei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu sprijinul Secretariatului UNFCCC.

Reuniunea va continua cu intervenţiile miniştrilor mediului despre Strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.