Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg critică statele care vor să consolideze Apărarea europeană şi subliniază că înfiinţarea unor structuri ”concurente” NATO riscă să slăbească şi să împartă Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Uniunea Europeană (UE) se reunea în Slovenia, Stoltenberg era întrebat marţi, la o conferinţă, la Universitatea Georgetown, la Washington, care sunt consecinţele Acordului AUKUS între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit asupra relaţiilor transatlantice.

”Înţeleg că Franţa este dezamăgită” de ruperea de către Canberra a unui megacontract în valoare de 55 de miliarde de euro privind achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propuslie clasică, a răspuns el.

”În acelaşi timp, însă, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru global care este că trebuie să rămânem uniţi”, a subliniat Stoltenberg.

Norvegianul a insistat, într-un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat şi de guverne reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei slovene Ljubljana, că 80% din cheltuielile cu apărarea ale NATO sunt asigurate de către ţări care nu sunt membre UE.

”Bineînţels că Statele Unite, dar şi alţi aliaţi”, a subliniat el.

”Există şi geografia”, a declarat Stoltenberg.

”Turcia, în sud, Norvegia şi Islanda în nord, iar în vest Statele Unite, Canada, Regatul Unit. Dacă vă veţi uita pe o hartă, ei sunt importanţi pentru apărarea întregii Europe”, a declarat el.

”Orice încercare de slăbire a legăturii transatlantice prin crearea unor structuri alternative, spunând că ne putem descurca singuri, numai va slăbi NATO, iar asta va diviza totodată Europa”, a avertizat secretarul general al Alianţei Transatantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.