Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută adoptarea de către Comisia Europeană a primei Strategii a UE privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti, ale cărei obiective vizează prevenirea şi combaterea tuturor formelor de antisemitism, protejarea şi promovarea istoriei şi a culturii evreieşti în Europa, prezervarea memoriei victimelor Holocaustului şi promovarea educaţiei privind Holocaustul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea Strategiei reprezintă ”un demers important pentru protejarea şi promovarea valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.  
 
”Totodată, Strategia contribuie la întărirea eforturilor internaţionale şi la diversificarea instrumentelor pentru combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi a discursului instigator la ură. Contextul actual, puternic influenţat de pandemia de COVID-19, a favorizat, mai ales în mediul on-line, o exacerbare a negaţionismului, a extremismului şi a populismului. Este necesar  un efort conjugat din partea comunităţii internaţionale, astfel încât să poată fi implementate instrumentele adecvate de contracarare a acestor curente care pun în pericol societăţile democratice”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.  
 
Potrivit documentului, România este un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului traumatic şi prezervarea memoriei Holocaustului.  
 
”Statul român a făcut progrese semnificative, iar adoptarea, în acest an, a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, este un pas important în această direcţie. Această strategie îşi propune să asigure instrumentele necesare pentru sancţionarea faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi poate fi considerată un document complementar strategiei adoptate astăzi la nivel european”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.  
 
Comisia Europeană a prezentat marţi prima strategie a Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreieşti, care va fi pusă în aplicare în perioada 2021 - 2030.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.