”Trebuie să reuşim la COP26”, care urmează să înceapă la sfârşitul lunii, la Glasgow, îndeamnă emisarul special american în lupta împotriva modificărilor climatice John Kerry, care evocă ”o situaţie critică, de viaţă şi de moarte pentru mulţi oameni”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem 55% dintre economiile mondiale care sunt devotate limitării creşterii temperaturii mondiale la nvelul de 1,5 grade Celsius. un lucru extraordinar. De-acum avem nevoie ca ceilalţi 45% să ni se alăture”, a declarat luni, la BFMTV, la Paris, emisarul.

”Aceasta este o situaţie critică, de viaţă şi de moarte, pentru mulţi oameni”, a avertizat Kerry.

”Nu, nu este prea târziu (pentru a acţiona), dar trebuie să acţionăm acum”, a subliniat el.

”Trebuie să facem mai mult decât (prevede) Acordul de la Paris, Parisul nu mai este de ajuns, pentru că am continuat să ne creştem emisiile” de gaze cu efect de seră, îndeamnă John Kerry.

Întrebat despre tensiunile dintre Statele Unite şi Franţa, în urma crizei diplomatice provocate de anularea de către Australia a unui contract de achiziţionare a 12 submarine franceze în valoare de 55 de miliarde de euro, fostul secretar de Stat american a apreciat că aceasta ”nu este o trădare” a Franţei, ci ”o lipsă de comunicare”.

Preşedintele american ”m-a întrebat în acest subiect. Mi-a cerut detalii despre situaţie. I-am prezentat-o. Nu era la curent cu impresia pe care le-am fi putut-o lăsa francezilor”, a declarat John Kerry.

”Nu vreau să intru în detalii, însă preşedintele meu este întru totul dedicat consolidării relaţiilor noastre”, iar Joe Biden ”vrea să se întâlnească cu preşedintele (francez Emmanuel) Macron”.

”Sunt convins că cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta, cu privire la armamentul nuclear, războaie digitale, modificări climatice, dificultăţi economice mai ales în ţările mai puţin dezvoltate, vor predomina. Avem enorm de multe de făcut împreună şi nu ne putem pierde într-un eveniment temporar pe care-l vom depăşi în curând”, a declarat el.

John Kerry, care este francofon, a catalogat drept ”foarte simpatcă” întâlnirea sa, luni, cu Emmanuel Macron. ”Am vorbit ca nişte preteni care suntem”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.