Israelul acuză Iranul de faptul că urzeşte atacuri împotriva unor oameni de afaceri instalaţi în Cipru, în urma arestării unui cetăţean străin suspectat de pregătirea asasinării unor israelieni pe această insulă din estul Mării Mediterane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicaţia cipriotă Philenews dezvăluia săptămâna trecută că un cetăţean azer, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat la Nicosia, iar poliţia a găsit un pistol cu amortizor în maşina acestuia.

Bărbatul este suspectat de faptul că este un asasin care ţintea ”israelieni care desfăşoară actvităţi comerciale în Cipru”, potrivit publcaţiei.

”Am dejucat un atac iranian vizând ţinte israeliene în Cipru”, a reacţionat ministrul israelian al Apărării Benny Gantz.

”Vom continua să acţionăm pentru a ne proteja cetăţenii şi a asigura securitatea Israelului peste tot şi împotriva oricărei ameninţări”, a subliniat el.

Unele publicaţii israeliene au scris că Teddy Sagi, un om de afaceri israelian care a făcut avere din pariuri online şi în imobiliar, a fost ţinta unei tentative de asasinat în Cipru.

Un purtător de cuvânt al premierului israelian Naftali Bennett, Matin Sidi, a anunţat însă că Sagi ”nu era ţinta atacului”, dar a dat asigurări că că a existat ”un act terorist orchestrat de Iran împotriva unor oameni de afaceri israelieni care trăiesc în Cipru”.

Israelul şi Iranul sunt angajte într-un ”război în umbră”.

În această vară au avut loc atacuri vizând nave israeliene şi iraniene, iar cele două ţări de acuză reciproc.

Iranul a acuzat Israelul de faptul că a asasinat cercetători implicaţi în programul nuclear iranian, care dă asigurări că are exclusiv scopuri civile, şi de faptul că a sabotat instalaţii strategice.

Israelul acuză, la rândul său, Iranul de faptul că ar căuta să se doteze cu arma nucleară, cu rachete de precizie care să atingă instalaţii de pe teritoriul israelian şi de un război prin procură cu ajutorul unor aliaţi, prin înarmarea unor grupări antiisraeliene din regiune, precum mişcărlie islamiste libaneză Hezbollah sau palestiniană Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.