Iranul are în vedere să reia - la începutul lui noiembrie - negocieri cu marile puteri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, suspendate în iunie, a anunţat luni Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat ce vrea să spună Teheranul prin ”foarte curând”, după ce mai mulţi oficiali iraieni au evocat o reluarea negocierilor, un purtător de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh, a apreciat că această reluare nu va dura mai mult de 90 de zile de la data la care Ebrahim Raisi a devenit preşedinte, la 3 august - ceea ce înseamnă începutul lui noiembrie.

Prin cele 90 de zile el se referă la perioada care a trecut de la intrarea în funcţie a preşedintelui american Joe Biden, la 20 ianuare, şi începutul negocierilor în dosarul nuclear la Viena, la 15 aprilie.

”Nu cred că ne va trebui aceeaşi perioadă de timp de care a avut nevoie Guvernul Biden pentru a veni (să negocieze) la Viena”, a declarat Khatibzadeh.

”Nu cred că (întoarcerea negociatorilor iranieni) va dura 90 de zile de la preluarea funcţiei de către Ebrahim Raisi”, a spus el.

Acordul nuclear - încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de alta, prevede o ridicare a une părţli a sancţiunilor occidentale şi ONU impuse Teheranului, în schimbul angajamentului acestuia de a nu se dota vreodată cu arma atomică şi unei limitări a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict de către ONU.

Însă, după ce Donald trump a retras unlateral Statele Unite din acord, în mai 2018, Republica islamică s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat.

Negocierile de la Vena - la care Statele Unite participă în mod indirect - au ca scop o revenire a Washingtonului în acord şi ca Iranul, care dezminte că ar vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi respecte angajamentele asumate prin acesta.

Aceste negocieri nu au înregistrat progrese concrete notabile înainte să fie suspendate.

”O examinare a detaliilor rundelor de negocieri (precedente de) la Viena este în curs, iar imediat ce se va încheia nu vom pierde tmpul şi vom prezenta o nouă dată”, precisă a reluării acestora, a subliniat purtătorul de cuvânt iranian.

Preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi, care i-a succedat în august moderatului Hassan Rohani, a hotărât să modifice componenţa echipei de de negociatori de la Viena.

”Echipa însărcinată cu) doarul) nuclear a fost schimbată. (Noii) negociatori îşi vor prezenta opiniile, care s-au schmbat la rândul lor”, la reluarea negocierilor, la Viena, a anunţat Said Khatibzadeh.

Interlocutorii negociatorilor iranieni este necesar ”să dea dovadă de flexibilitate şi să realizeze că a avut loc oschimbare” în noul Guvern iranian, a îndemnat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.