Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, arestat la întoarcerea sa din exil, urmează să-şi ispăşească întreaga pedeapsă - de şase ani de închisoare - insistă şeful Guvernului georgian, Irakli Garibaşvili, cu puţin timp înaintea unei manifestaţii a unor susţinători ai fostului lider, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste evenimente intervin după aproape un an de criză politică, în urma unor alegeri locale în care Partidul Visul Georgian - aflat la putere din 2012 şi fondat de către miliardarul Bidzina Ivanaşvili, marele rival al lui Saakaşvili - a obţinut o victorie la limită.

”Nimeni de pe Pământ nu este în măsură să ne convingă să-l eliberăm pe Saakaşvili”, a tunat duminică seara, la televiziunea georgiană, premierul Irakli Garibaşvili.

Mihail Saakaşvili, preşedinte al acestei ţări din Caucaz din 2004 în 2013, a fost arestat vineri, la întoarecrea dintr-un exil de opt ani.

El a fost reţinut în legătură cu o condamnare în contumacie, în 2018, la şase ani de închisoare, cu privire la ”abuz de putere”, un dosar pe care-l denunţădrept politic.

El a anunţat că intră în greva foamei în detenţie.

Susţinătorii săi au anunţat o manifestaţie, luni, în faţa închisorii în care este încarcerat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Saakaşvili să fie lăsat să se întoarcăîn Ucraina.

Saakaşvili - care a fost decăzut din cetăţenia georgiană şi deţine un paşaport ucrainean - a deţinut funcţii oficiale în Ucraina.

”Saakaşvili îşi va ispăşi toată pedeapsa, iar apoi, bneînţeles, se va putea întoarce în Ucraina”, i-a răspuns Garibaşvili, din cadrul Partidului Visului Georgian, lui Zelenski.

Însă el a apreciat că Saakaşvili s-ar putea confrunta cu noi probleme judiciare.

”El are interesul să rămână (în închisoare), altfel vom lansa noi proceduri” împotriva sa, a ameninţat Garibaşvili.

Fostul şef de stat georgian, o personalitate charismatică, adulată şi totodată criticată, s-a întors vineri, în secret, în Georgia, cu o zi înaintea unor alegeri municipale.

Aceste alegeri au fost câştigate de către partidul aflat la putere - cu 46.7% din voturile exprimate -, iar Mişcarea Naţională Unită (MNU) a lui Saakaşvili a obţinut un scor de 30,6%.

Alte partde din opoziţie au adunat împreună 53% din voturile exprimate şi au denunţat fraude masive în acest scrutin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.