Rusia a anunţat luni că a efectuat cu succes un tir de rachetă de croazieră hipersonică - Zircon - de la bordul unui submarin, o armă de tip nou pe care Moscova o consideră invincibilă şi care îngrijorează Washingtonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Flota rusă a testat pentru prima oară o rachetă hipersonică (de tip) Zircon de la bordul submarinului nuclear Severodvinsk”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, precizând că acest ”tr este un succes”.

Racheta a vizat, aşa cum se prevedea, o ţintă de exerciţiu, la Marea Barents, în nordul Rusiei, se precizează în comunicat.

O înregistrare video, publicată de minister, surprinde racheta zburând, într-o explozie de lumină, în timpul nopţii.

Prima lansare oficială a unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020. Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat atunci ”un mare eveniment”.

Alte teste au avut loc între timp, de la bordul fregatei Amiral Gorşkov.

Aceste teste îngrijorează Occidentul, mai ales Statele Unite.

Acest tir intervine în timp ce negocieri între Moscova şi Washngton cu privire la ”stabilitatea strategică” au fost reluate discret, în urma unei întâlniri, în iunie, a preşedinţilor Putin şi Joe Biden.

Problema controlului armamentului este un punct major în cadrul acestor negocieri, care vizează să relaxeze relaţiile bilaterale, foarte degradate, şi să oprească o nouă cursă a înarmării.

Rusia şi-a multiplicat în ultimii ani, pe fondul unor tensiuni cu Occidentul, anunţurile cu privire la arme noi, pe care Putin le-a prezentat drept ”invincibile”.

Zircon face parte dintre aceste arme.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, urmează să fie echipată la bordul unor nave de suprafaţă şi unor submarine ale flotei ruse.

Numeroase alte arme - precum racheta hipersonică Kinjal, destinată Forţelor aeriene, sauracheta cu propulsie nucleară Burevestnik - se află în dezvoltare.

Primele rachete hipersonice de nouă generaţie, de tip Avangard, capabile să atingă o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea, au fost puse în serviciu în cadrul armatei ruse în decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.