Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au restabilit canalele de comunicare transfrontalieră, anunţă Seulul Luni, după ce Phenianul le-a întrerupt în august, iar apoi a procedat la o serie de tiruti de rachetă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali din cele două ţări au participat luni la o convorbire la telefon, a anunţat luni, într-un comunicat, Ministerul sud-coreean al Unificării.

”Guvernul consideră că s-a pus, odată cu restabilirea liniei de comunicaţii Sud-Nord, o bază în vederea unei reluări a relaţiilor intercoreene”, subliniază ministerul.

Guvernul speră ”să reia rapid dialogul şi să lanseze discuţii practice în vederea unei restabiliri a relaţiilor intercoreene”, se arată în comunicat.

Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat totodată că şi comunicaţiile militare între cele două ţări au fost reluate.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi-a ”exprimit intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte între Nord şi Sud”, anunţa agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, cu câteva ore mai devreme, precizând că această decizie este o încercare de stabilire a unei ”păci durabile” în peninsulă.

Comuncaţiile între Seul şi Phenian au fost întrerupte în august, de către Coreea de Nord, la două după săptămâni după ce au fost restabilite printr-o ”dezgheţare”-surpriză a relaţiilor între cele două ţări.

Această relansare intervine după o serie de tiruri de rachetă, care au provocat îngrijorări şi au condus la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a întrerupt prima oară toate canalele de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat trimiterea pe teritoriul său a unor manifeste de propagandă împotrova Phenianului de către activişti din Sud.

Un an mai târziu, la 27 iulie 2021, cele două Corei au anunţat o ”dezgheţare”-surpriză a relaţiilor şi o restabilire a comunicaţiilor transfrontaliere.

Această decizie, anunţată în ziua marcării sfârşitului ostilităţilor în Războiul Coreei (1950-1953), a fost primul anunţ pozitiv după o serie de summituri, în 2018, între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, care nu au condus însă la vreun progres diplomatic major.

Cu toate acstea, această destindere nu a durat. Phenianul, iritat de exerciţii militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, a încetat să mai răspundă apelurilor telefonice, două săptămâni mai târziu.

Coreea de Nord a denunţat duminică reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, la care s-a dscutat despre tirurile de rachetă, iar Phenianul a acuzat statele membre de faptul că se joacă cu o ”bombă cu ceas”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.