Statele Unite au cerut duminică Chinei să oprească activităţile militare ”provocatoare” din apropierea Taiwanului, după ce insula s-a folosit de avioane pentru a avertiza aproape 100 de avioane militare chineze care au intrat în zona sa de apărare antiaeriană timp de trei zile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taiwan, o insulă guvernată democratic reclamată de China, se plânge de mai bine de un an de misiunile repetate efectuate în apropierea sa de forţele aeriene chineze, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, aproape de insulele Pratas, controlate de Taiwan.

Vineri, sâmbătă şi din nou duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că forţele aeriene chineze au trimis aeronave în zonă, 39 doar sâmbătă, cel mai mare număr raportat până în prezent.

"Statele Unite sunt foarte îngrijorate de activitatea militară provocatoare a Republicii Populare Chineze în apropierea Taiwanului, care este destabilizatoare, riscă erori şi subminează pacea şi stabilitatea regională. Îndemnăm Beijingul să-şi înceteze presiunea şi constrângerile militare, diplomatice şi economice împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Statele Unite au un interes permanent pentru pace şi stabilitate în toată strâmtoarea Taiwan şi vor continua să sprijine Taiwanul în menţinerea ”unei capacităţi suficiente de autoapărare. Angajamentul SUA faţă de Taiwan este solid şi contribuie la menţinerea păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi în regiune”, a adăugat Price.

Ministerul de Externe din Taiwan a mulţumit SUA pentru îngrijorarea sa şi a declarat că China creşte tensiunea în regiunea indo-Pacificică.

"În faţa provocărilor Chinei, guvernul ţării noastre s-a angajat întotdeauna să îmbunătăţească capacităţile noastre de autoapărare şi să protejeze cu hotărâre democraţia, libertatea, pacea şi prosperitatea din Taiwan", a afirmat ministerul.

China nu a comentat încă activităţile sale şi nu este clar ce ar fi putut determina Beijingul să decidă să organizeze misiunile, deşi vineri a fost Ziua Naţională a ţării, o sărbătoare patriotică care marchează fondarea Republicii Populare.

Anterior, Beijingul a afirmat că astfel de zboruri au rolul să protejeze suveranitatea ţării şi să vizeze ”coalizarea” Taiwanului şi Statelor Unite, care sunt cel mai important sprijin internaţional al insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronavele chineze, în timp ce sistemele de rachete au fost desfăşurate pentru a le monitoriza.

Acesta a arătat că aeronavele au fost avioane de luptă J-16 şi Su-30, precum şi avioane antisubmarin şi de avertizare timpurie.

Zborurile de vineri au inclus bombardiere H-6 cu capacitate nucleară.

Premierul din Taiwan, Su Tseng-chang, a condamnat China pentru acţiunile sale de sâmbătă, spunând că ţara se angajează în agresiuni militare şi dăunează păcii regionale.

Taiwanul îşi marchează ziua naţională duminica viitoare, cu un discurs major al preşedintelui Tsai Ing-wen şi o paradă militară în centrul oraşului Taipei, care va include un zbor de avioane de luptă.

 China a intensificat presiunea militară şi politică pentru a încerca să forţeze Taiwanul să accepte suveranitatea chineză.

Taiwanul susţine că este o ţară independentă şi îşi va apăra libertatea şi democraţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.