Conform datelor Comisiei Europene (CE), în primul trimestru al acestui an, consumul de gaz în Uniunea Europeană a fost mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Practic, cererea de gaze naturale a crescut în 22 de ţări membre UE, faţă de anul anterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a precizat şi faptul că producţia de gaze a scăzut brusc faţă de anul 2020, cu 11%, în primul trimestru şi astfel a ajuns la 13,8 miliarde mc. Cele mai mari ţări consumatoare de gaze sunt Germania, Olanda, Italia şi Franţa. Singurul consumator de gaze care a înregistrat o scădere la consumul de gaz este Spania.

Producţia de gaze a scăzut în primul trimestru al acestui an în ţări UE, precum Polonia, Germania, Irlanda, Italia, Danemarca şi Olanda. Cei mai mari importatori de gaze din Uniunea Europeană sunt Germania, Italia, Franţa, Spania şi Belgia.

Preţul gazelor se menţine la un nivel ridicat în Europa

Gazul din UE a crescut foarte mult în UE, probabil şi din cauza livrărilor ruseşti care au scăzut în perioada lunilor de vară. După cum s-a văzut, preţurile la gaz în Europa au crescut foarte mult, după luna iulie 2021. Comparativ cu luna ianuarie, preţul gazul din UE a crescut de aproape 4 ori, în comparaţie cu minimele din vara anului 2020.

Conform Interfax, preţurile la gaze naturale din Europa au crescut pe fondul unui nivel scăzut de rezerve din depozitele din ţările UE şi al scăderii aprovizionări cu gaze naturale lichefiate.

Fluxul de gaz la Yamal-Europa a scăzut la jumătate din cauza unui incendiu din august 2021.

La începutul lunii august, Yamal-Europa nu a funcţionat la capacitatea sa maximă, din cauza unui incendiu ce a avut loc la uzina de procesare a gazelor, Gazprom de la Urengoy. Acesta este unul dintre cele mai importante gazoducte ruseşti către Germania.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale pentru ţările din Europa şi este considerat primul producător de gaze la nivel mondial. România a primit 962 milioane mc de gaze naturale de la Gazprom, în 2020 şi un volum de 994 milioane mc în 2019. Ţara noastră are contracte cu două firme intermediare (cu Imex Oil şi WIEE) pentru a primi gaze ruseşti, de la uzina Gazprom.

Această uzină şi-a propus în 2021, pentru ultimul trimestru al anului, să livreze un volum mai mic de gaze naturale prin Yamal-Europa. Deja s-au redus semnificativ exporturile de gaze şi probabil şi asta a contribuit la creşterea preţului gazelor în Europa.

Agenţiile ruse de presă au anunţat că preţul la gaze a atins o valoare foarte mare, a depăşit 585 de dolari la mia de mc. Această creştere a adus cu sine îngrijorări mari, deoarece preţul la gaze naturale în Europa era deja la un nivel ridicat.

România este al doilea mare producător de gaze, din UE

Şi totuşi, ţara noastră este încă dependentă de importurile de energie, mai ales din Rusia. Şi în acest an, principalul furnizor de gaze din UE este Rusia. Ponderea gazelor în importurile de gaze a fost de 45%, deci a crescut cu 41% în primul trimestru din anul 2020.

Lungimea conductelor de gaze naturale s-a majorat în România, cu 3% în anul precedent. Volumul gazelor naturale distribuite la sfârşitul anului 2020, a ajuns la 8,738 miliarde mc. Datele arată că a fost cu 289,6 milioane mc mai mic, comparativ cu volumul din anul 2019. Pentru consumul casnic, volumul de gaze naturale a ajuns la 3,444 miliarde mc din volumul total, iar pentru mediul urban a fost distribuit un procent de 87,5%.

În multe judeţe limitrofe s-a pus problema în acest an a unor lucrări de reabilitare, modernizare şi de înlocuire a conductelor de gaz, în vederea creşterii siguranţei şi a calităţii serviciilor. Pentru realizarea eficientă a acestor proiecte şi lucrări, o soluţie excelentă ar fi achiziţionarea de materiale şi echipamente profesionale de la Best Invest Group SRL, de pe site-ul apa-gaz-canalizare.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.