Un poliţist, Wayne Couzens, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat joi de către justiţia britanică la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de răpirea, violarea şi uciderea, în martie, a lui Sarah Everard, în vârstă de 33 de ani, pe care a încătuşat-o, după ce a răpit-o, un dosar care a emoţionat profund Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Adrian Fulford de la Curtea Penală Old Bailey de la Londra a subliniat, anunţând cea mai dură pedeapsă posibilă, că această crimă a avut loc în ”circumstanţe deosebit de brutale” împotriva unei vctime ”întru totul ireproşabile”.

Uciderea lui Sarah Everard, care a fost răpită în timp ce se întorcea pe jos de la o cină la prieteni şi care a fost găsită moartă - strangulată şi arsă - o săptămână mai târziu, într-o pădure, a provocat o emoţie vie în regat.

Mii de femei şi-au exprimat pe reţele de socializare sentimentul de insecuritate şi i-au îndemnat pe liderii politici să acţioneze împotriva violenţelor cărora li sunt supuse femeile.

Judecătorul a declarat că Wayne Couzens, un bărbat căsătorit şi tatăl al doi copii, s-a dus ”să vâneze o femeie singură, pentru a o răpi şi viola” şi că şi-a dat seama că ”ar putea fi nevoie să o omoare”.

Pedepsa pliţistului - denumită "whole life order" - este cea mai dură prevăzută în sistemul justiţiei penale brtanice, menită să-i pedepsească pe cei care comit cele mai grave crime.

O persoană condamnată la această pedeapsă nu poate depune cerere de eliberare condiţionată, dacă nu îşi motivează cererea prin motve umanitare excepţionale.

Judecătorul a declarat că poliţistul a încercat ”să-şi minimalizeze adevărata responsabilitate” în cadrul audierilor poliţiei.

După ce a dat asigurări că a predat-o pe Sarah Everard în viaţă unui număr de trei bărbaţi din Europa de Est, Wayne Couzens şi-a recunoscut vina şi a pledat vinovat de răpirea, violarea şi uciderea acestei tinere care avea o funcţie de conducere în marketing.

Avocatul lui Wayne Couzens, Jim Sturman, a declarat joi că clientul său ”nu încearcă să găsească scuze pentru ceea ce a făcut şi că este plin de ură faţă se sine însuşi şi de ruşine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.