Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, joi, că susţine menţinerea şcolilor deschise după ce incidenţa trece de 6 la mie, până la intrarea în carantină a localităţilor, însă solicită testarea gratuită săptămânală a celor nevaccinaţi. Organizaţia cere, de asemenea, ca şi elevii şi angajaţii vaccinaţi să se poată testa gratuit, la cerere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reprezentanţii elevilor susţin menţinerea şcolilor deschise pentru cât mai multă vreme, în condiţii de siguranţă şi protecţie sanitară. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii va fi modificat în sensul eliminării pragului de 6 infectări la mia de locuitori, autorităţile centrale şi locale să asigure un set de măsuri de protecţie pentru elevi şi profesori”, au transmis, joi, reprezentanţii elevilor.  

Potrivit acestora, este necesar ca legislaţia să prevadă faptul că şcolile rămân deschise în format fizic până la carantinarea localităţii, având în vedere că, în aceste situaţii, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.  

”În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere. De asemenea, solicităm ca Ministerul Sănătăţii să clarifice situaţia testelor non-invazive şi dacă acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experţii în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR”, au mai transmis elevii.  

Aceştia reiterează necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în şcoli, dar şi implementarea unor controale periodice ale direcţiilor de sănătate publică şi ale corpurilor de control ale instituţiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar şi să aplice sancţiuni, după caz.  

”Auzim tot mai des că şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima. Cu siguranţă că toţi ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autorităţile au datoria de a crea un spaţiu propice desfăşurării cursurilor, un spaţiu în care sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol. Avem nevoie de predictibilitate şi măsuri concrete pentru o educaţie de calitate în vreme de pandemie.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.  

Specialiştii au decis, miercuri, că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală. Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca mpăsura să se aplice din 4 octombrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.