Paşaportul devine obligatoriu - începând de vineri - la intrarea în Regatul Unit, una dintre consecinţele Brexitului, care a intrat în vigoare în acest an, o măsură anunţată la vremea respecitvă şi care schimbă puternic obiceiurile turiştilor şi călătorilor de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turişti şi oamenii de afaceri europeni nu mai pot, începând de vineri, să treacă vama în Regatul Unit doar cu cartea naţională de identitate.

Această nouă măsură este valabilă pentru toţi europenii, inclusiv pentru minori, iar paşaportul este necesar să fie valabil pe toată perioada călătoriei pe teritoriul britanic.

Există, însă şi trei excepţii de la această regulă, şi anume când călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier, este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit sau deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa.

Numai în aceste trei cazuri, cartea de identitate este suficientă pentru trecerea frontierei în regat.

În privinţa unor sejururi mai mari de şase luni de zile, în funcţie de motivul călătoriei, călătorii sunt obligaţi să ceară o viză autorităţilor britanice.

Guvernul lui Boris Johnson a postat pe site un formular online care permite verificarea acestei obligaţii unei călătorii.

Aceste reglementări urmează să se modifice în anii următori, prin implementarea unui sistem de autorizare electronică a călătoriei, până la sfârşitul lui 2024.

ULTIMA ZI ÎN CARE BRITANICII POT CERE UN TITLU DE SEJUR

Pe de altă parte, britanicii instalaţi în Franţa, au termen până joi să ceară un titlu de sejur, în cazul în care vor să rămână, relatează postul de radio Europe1.

În Franţa, la Gouarec, în Côtes d'Armor, comunitatea britanică obţine, cu câteva excepţii, un titlu de sejur, un document obligatoriu - începând de la 1 ianuarie - pentru a putea rămâne pe teritoriul francez după Brexit.

Numeroşi britanici s-au instalat în Poitou-Charentes, Dordogne şi Bretagne.

Debbie, la fel ca alţi 15.000 de britanici instalaţi în Bretagne, s-a simţit departe şi izolată în timpul crizei covid-19, însă şi-a cerut un titlu de sejur pentru a rămâne în Franţa.

”Le urez noroc cu Brexitul. Aţi văzut ce nebunie? Nu, eu, aici, sunt ca în Anglia pe când eram copil. Este calm şi suntem integraţi”, declară ea.

Debbie este angajată a unui magazin alimentar englezesc din satul în care locuieşte. Ea povesteşte despre întâlnirile la prefectură împreună cu patroana sa, Maggie, care are o asociaţie de dialog franco-engleză şi îi ajută pe compatrioţii săi la luarea amprentelor digitale.

”Chiar dacă există un acord între cele două ţări, oamenii care erau cu adevărat îngrijoraţi au plecat deja să trăiască în Anglia”, declară Maggie.

Plecările sunt destul de sporadice, iar titlurile de sejur cerute urmează să fie acordate aproape toate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.