Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, dar şi a autorităţilor locale. Acesta este şi motivul pentru care Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării apelor cu nutrienţi din surse agricole, finanţează investiţii în infrastructura de colectare şi management a gunoiului de grajd.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una din cele mai recente platforme comunale pentru gunoiul de grajd este şi cea din comuna Timişeşti, judeţul Neamţ. Astfel, crescătorii de animale din această localitate pot folosi platforme individuale de dimensiuni mult reduse, doar pentru stocarea temporară a bălegarului, între două transporturi către facilitatea comunală.

Noua platformă are o capacitate de 1560 de metri cubi/an. Investiţia totală pentru amenajarea acesteia şi achiziţionarea utilajelor necesare unei bune funcţionări a fost de 2.012.171,38 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat 96%, restul de cca. 4% fiind plătit din bugetul local, respectiv 80.778,00 lei. Setul de utilaje primit de UAT este destinat organizării unui sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la crescătorii de animale. În plus, echipamentele asigură un management corect în vederea obţinerii unui îngrăşământ organic de calitate şi pot fi folosite şi la împrăştierea mraniţei pe terenurile agricole.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.