Directorul societăţii ruse de securitate cibernetică Group-IB, Ilia Sacikov, a fost arestat şi plasat în detenţie pe o perioadă de două luni, în contextul în care justiţia rusă îl suspectează de ”înaltă trădare”, a anunţat miercuri instanţa competentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această societate specializată în detectarea şi prevenţia atacurilor cibernetice, înfinţată în urmă cu 18 ani, este un ”partener oficial al Interpol şi Europol”, se precizează pe site-ul companiei, care este un lider de piaţă rus şi activează în multe ţări.

Tribunalul Lefortovski din Moscova a dispus marţi, se arată într-un comunicat, ca Ilia Sacikov, fondatorul şi conducătorul Group-IB, să fie plasat în detenţie până la 27 noiembrie.

Percheziţii au avut loc, marţi, la sediul societăţii, la Moscova.

Tribunalul nu prezintă niciun detaliu despre acuzaţiile formulate împotriva antreprenorului, aşa cum se întâmplă de obicei în cazuri de ”înaltă trădare”.

”Administraţia şi serviciile juridice ale grupului caută să clarifice această situaţie”, a anunţat miercuri într-un comunicat Group-IB, care dă asigurări că societatea continuă ”să asigure securitatea datelor clienţilor săi şi funcţionarea tuturor serviciilor”.

Procese cu privire la ”spionaj” sau ”înaltă trădare”, care au loc cu uşile închise şi ale cător detalii sunt secrete, s-au multiplicat în ultmii ani în Rusia, iar autorităţile anunţă cu regularitate că dejoacă comploturi sau operaţiuni ale Occidentului.

În august, un cercetător de la conducerea unui institut specializat în tehnologii hipersonice a fost arestat şi acuzat de faptul că i-a transmis unui ”cetăţean străin” ”informaţii secrete” despre cercetările sale.

Alt caz controversat de spionaj îl implică pe fostul jurnalist Ivan Safronov, specializatîn probleme de apărare, care îşi clamează nevinovăţia.

Într-un articol publicat în iulie, Safronov denunţa arbitrariul serviciilor de securitate şi justiţiei, care cauţionează aceste dosare.

Safronov denunţă un sistem atât de represiv, încât ”orice persoană care are un contact cu un străin” poate fi acuzată de ”trădare” în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.