Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat marţi un contract militar prin care Atena cumpără trei fregate franţuzeşti, în vederea unei consolidări a unui ”parteneriat strategic” între Franţa şi Grecia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Achiziţionarea a trei fregate de tip Belharra - care urmează să fie construite în Franţa, la Lorient - este o ”mărturie a încrederii şi demonstraţiei calităţii ofertei franceze”, a declarat Emmanuel Macron la Palatul Élysée, la sfârşitul unei ceremonii de semnare a contractului.

Grecia şi Franţa îşi consolidează cooperarea strategică, anunţa Kyriakos Mitsotakis luni seara, cu câteva ore înaintea semnării acestui contract de vânzare-cumpărare a trei fregate de apărare şi intervenţie.

Presa greacă de specialitate scrie că în oferta Parisului figurează, de asemenea, trei corvete din clasa Gowind.

”Ne îndreptăm către o consolidare a parteneriatului strategic între Grecia şi Franţa”, declara Mitsotakis la postul public ERT, în cursul unei vizite la Paris.

Industria franceză a apărării încearcă să-şi revină după anularea unui contract uriaş, în valoare de 55 de miliarde de euro, cu privire la vânzarea a 12 submarine cu propulsie clasică Australiei, rupt după ce Canberra a intrat într-un parteneriat strategic cu Statele Unte şi Marea Britanie, AUKUS, prin care primeşte opt submarine nucleare.

Atena a lansat anul trecut o ofertă în vederea aciziţionării a patru fregate şi modernizarea fregatelor greceşti de tip Hydra.

Societatea franceză Naval Group a participat la această licitaţie împotriva companiilor germană TKMS, olandeză Damen, italiană Fincantieri şi americană Lockheed Martin.

Kyriakos Mitsotakis a anunţat luna aceasta achiziţionarea-surpriză a lase avioane de vânătoare franceze de tip Rafale, în plus faţă de un contract în valoare de 2,5 miliarde de euro, semnat în ianuarie, cu prvire la cumpărarea a 12 avioane de tip Rafale la mâna a doua şi alte şase noi.

Programul grec de înarmare - aflat în plin avânt - vizează să contracareze provocări turce în estul Mării Mediterane.

Franţa este unul dintre puţinele state membre UE care a protestat în mod public faţă de aceste provocări, în ultimele luni.

În schimb, Kyriakos Mitsotakis a susţinut un apel al lui Macron în vederea înfinţării unei armate europene.

”Cerinţa autonomiei strategice euroene este absolut esenţială”, a declarat el la ERT.

”Europa trebuie să devină capabilă să acţioneze autonom”, a subliniat premierul grec, precizând că Grecia şi Franţa se vor afla ”în prima lnie” a apărării acestei iniţaitive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.