Instituţiile europene sunt uşurate şi mulţumite, la o zi după alegerile legislative din Germania, că partide proeuroene vor continua să conducă ţara în următorii patru ani, însă aşteaptă să vadă ce coaliţie va prelua puterea, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană (CE) a refuzat să comenteze pe aceastî temă, însă vicepreşedintele Frans Timmermans l-a salutat pe partenerul său social-democrat Olaf Scholz, liderul SPD, evocând un ”rezultat puternic”.

Preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli, care provine din rândul socialiştilor, îndeamnă, la rândul său la o relansare socială şi ecologică.

Însă, în vederea formării unei coaliţii guvernamentale la Berlin este nevoie de susţinerea Partidului Liberal (FDP).

”Lideru FDP nu face niciun mister din voinţa sa de a deveni ministrul Finanţelor”, subliniază un analist de la German Marshall Fund, Jacob Kirkegaard.

În timpul campaniei electorale, liberalii au subliniat că exclud introducerea unor noi taxe şi o creştere a datoriei.

Însă atât SPD, cât ş Verzii, iau în calcul aceste lucruri, în vederea unei creşteri a justiţiei sociale.

”Ar urma să vedem un Guvern condus de către Olaf Scholz mai deschis faţă de Emmanuel Macron în probleme de reformă socială”, apreciază un cercetător de la Council on Foreign Relations, Rafel Loss.

Problema este dacă aceste partide vor fi capabile să-şi depăşească divergenţele.

Unii analişti consideră că o coaliţie SPD-Verzi-FDP pare, pentru moment, cea mai probabilă la conducerea Germaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.