Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, inculpat în Spania cu privire la rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017, a sosit luni la Bruxelles, după ce a fost arestat o scurtă peroadă de timp în talia, declară avocatul său AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El este la Bruxelles şi se va întoarce în Sardinia duminică”, pentru a asista lunea viitoare la o audiere judiciară cu privire la extrădarea sa, cerută de către Madrid, declară într-un mesaj avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boye.

Instalat în Belgia, unde a fugit în 2017 pentru a se sustrage procedurilor justiţiei spaniole, fostul preşedinte al Cataloniei, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat joi seara, la sosirea pe aeroportul de la Alghero, pe insula italiană, unde urma să particpe la Festivalul catalan Adifolk.

El a fost eliberat vineri seara, după ce s-a angajat să revină în Sardinia la audieri în vederea extrădării.

Puigdemont, un eurodeputat din 2019, a anunţat sâmbătă că este necesar să se întoarcă la Bruxelles, pentru a asista la o reuniune a Comisiei Comerţului Extern din cadrul Parlamentul Euroean (PE), din care face parte.

Justiţia spaniolă îl acuză pe Puigdemont de ”răzvrătire” şi ”deturnare de fonduri publice” în rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată din 2017, una dintre cele mai grave crize din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.

În pofida interdicţiei justiţiei spaniole, Guvernul său regional a organizat atunci un referendum de autodeterminare, urmat, câteva săptămâni mai târziu, de o declaraţie de independenţă, moartă la naştere.

Madridul l-a destutuit pe Puigdemont, a plasat regiunea sub tutelă şi i-a arestat pe principalii lideri ai mişcării separatiste care nu au fugit ăn străinătate.

În martie 2018, liderul catalan a fost arestat pentru prima oară, la cererea Spaniei, în Germania de această dată. Însă el a fost eliberat câteva zile mai târziu.

În calitate de eurodeputat, Puigdemont a beneficiat o vreme de o imunitate parlamentară, însă PE o-a ridicat imunitatea la 9 martie, cu o largă majoritate. Această măsură a fost confirmată la 30 iulie de către Tribunalul Uniunii Europene.

Hotărârea PPE face însă obiectul unui recurs, a cărui soluţionare definitivă pe fond, de către justiţia UE, urmează să să pronunţată la o dată ulterioară.

Avocaţii lui Puigdemont consideră, astfel, că hotărârea PE de a-i ridica imunitatea este ”suspendată”, la fel ca aplicarea mandatului de arestare spaniol, şi că clinetul lor beneficiază de imunitate europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.