Campionul la sumo Hakuho, care în cariera sa de douăzeci de ani a doborât aproape toate recordurile din această disciplină japoneză, a decis să se retragă din sport din cauza accidentărilor suferite la genunchi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yokozuna - cel mai prestigios rang al sumoului - de origine mongolă Hakuho, în vârstă de 36 de ani, a dominat acest sport, câştigând un record de 45 de turnee în timpul carierei sale. Cu toate acestea, el a decis să pună capăt carierei sale, arată presa japoneză.

Chinuit de accidentări, participările sale la competiţii au devenit din ce în ce mai rare. Hakuho a evoluat până la capăt la doar trei turnee din 11, în ultimii doi ani, cu victorii la toate cele trei. Ultima sa participare datează din iulie.

Din cauza unui caz de infectare cu noul coronavirus în "heya", frăţia căreia îi aparţine, lui Hakuho i s-a interzis să concureze la marele turneu de toamnă de la Tokyo, care s-a încheiat duminică.

El ar fi hotărât "să arunce prosopul" din cauza durerii persistente resimţite la genunchiul drept, potrivit presei locale. Cu toate acestea, Asociaţia Japoneză de Sumo (AJS), care guvernează disciplina, nu i-a confirmat deocamdată retragerea.

Hakuho a urcat, în 2001, pentru prima dată pe "dohyo", platforma de argilă pe care au loc luptele, la scurt timp după sosirea lui din Mongolia, ajungând la rangul suprem de yokozuna în 2007.

Rivalitatea lui cu compatriotul său Asashoryu stârnise entuziasmul spectatorilor, la sfârşitul anilor 2000. Dar ulterior, dominaţia lui Hakuho în absenţa unor rivali serioşi, lipsa campionilor japonezi şi o serie de scandaluri au afectat serios interesul pentru acest sport.

Singurul yokozuna în activitate după retragerea lui Kakuryu, în martie, Hakuho a fost egalat la acest rang, în iulie, de mongolul Terunofuji. Hakuho a dobândit cetăţenia japoneză în 2019, o condiţie de a rămâne în lumea sumoului şi de a-şi deschide propria "heya", unde se poate concentra pe formarea tinerelor talente, pe care a început să le descopere în urmă cu câţiva ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.