Autorităţile din Mali au abordat ”societăţi private ruseşti”, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în marja Adunării Generale a ONU, la New York, confirmând astfel negocieri între această ţară subsahariană şi societăţi ruse de mercenari - o informaţie dezvăluită de către spionajul occidental de mai multe săptămâni şi evocată de către Guvernul de la Bamako -, însă autorităţile ruse nu sunt implicate în această decizie ”legitimă” a autorităţilor din Mali, a subliniat el, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei surse franceze apropiate dosarului, junta care se află la putere la Bamako examinează posibilitatea de a încheia cu controversatul grup Wagner, apropiat Kremlinului, un contract în vederea desfăşurării a 1.000 de paramilitari ruşi în Mali, în vederea formării forţelor armate din Mali şi asigurării protecţiei liderilor ţării.

Franţa s-a arătat foarte fermă în acest subiect, subliniind că nu va tolera prezenţa mercenarilor din cadrul grupului rus Wagner pe teritoriul Mali.

Parisul a ameninţat, astfel, cu retragerea celor aproximativ 5.000 de militari francezi desfăşuraţi în Sahel.

Ministrul din Mali al Apărării a recunoscut, la jumătatea lui septembrie, că poartă negocieri cu această sulfuroasă societate rusă.

”Noi n-am semnat nimic cu Wagner, dar dscutăm cu toată lumea”, declara el.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a confirmat sâmbătă aceste declaraţii.

Însă el a subliniat că Moscova nu este implicată în aceste negocieri.

”Este vorba despre o activitate exercitată pe o bază legitimă”, a apreciat într-o conferinţă de presă ministrul rus.

”Noi n-avem nimic de-a face cu asta”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.