Peste 1.000 de ruşi au manifestat sâmbătă la Moscova, la apelul Partidului Comunist, în semn de protest faţă de ceea ce criticii Kremlinului denunţă drept fraude masive în ultimele alegeri legislative, în timp ce Vladimir Putin saluta o ”victorie convingătoare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lideri din cadrul Partidului Comunist au susţinut discursuri într-o Piaţă Puşkin înţesată, în faţa unei mulţimi compacte şi calme, denunţând un scrutin ”furat”, potrivit unui corespindent AFP la faţa locului.

Vladimir Putin a salutat, sâmbătă, o ”victorie convingătoare” şi a apreciat că democraţia rusă se consolidează, la o întâlnire cu liderii celor cinci partide care au obţinut mandate în Parlament.

Valeri Raşkin, prim-secretarul filialei Partidului Comunist la Moscova, a acuzat Partidul lui Putin ”Rusia Unită (că) a furat mandate de deputat”.

El a denunţat, în faţa mulţimii, ”o fraudă electorală colosală la Moscova”.

Înaintea acestei manifestaţii - neautorizată de către autorităţi -, forţe de ordine au arestat mai mulţi activişti politici, între care Serghei Udalţov, liderul unui partid de stânga radicală, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în Rusia.

Un important dspozitiv poliţienesc a fost desfăşurat în Piaţa Puşkin, însă forţele de ordine nu au încercat să disperseze manifestaţia.

Poliţia a difuzat, însă, muzică la volum mare, pentru a acoperi discursurile susţinute de către manifestanţi.

”Putin este un hoţ”, au scandat manifestanţii, care au îndemnat la eliberarea deţinuţilor politici.

Unii au agitat pancarte prin care cereau renumărarea voturilor, iar alţii şi-au exprimat susţinerea faţă de opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, care nu a putut participa la scrutin, după ce mişcarea sa a fost clasificată drept ”extremistă” de către justiţie, a pus la punct o strategie prin care i-a îndemnat pe ruşi să voteze cu cei mai bine plasaţi candidaţi - cel mai adesea comunişti - să-i înfrângă pe cei ai puterii.

Potrivit opoziţiei, acest ”vot inteligent” s-ar fi bucurat de un mare succes la Moscova, însă ar fi fost contracarat prin fraude electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.