Toţi imigranţii care se adunau sub un pod, în orăşelul Del Rio, în Texas, au plecat din tabăra improvizată, a anunţat secretarul Securităţii Interne americane Alejandro Mayorkas, în contextul în care Guvernul american este afectat de o nouă criză a imigraţiei la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu mai avem imigranţi în tabăra de sub pod”, în care s-au aflat până la 15.000 de persoane - majoritatea haitieni - la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat într-o conferinţă de presă, vineri, la Casa Albă, Alejandro Mayorkas.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost expulzate cu avionul către Haiti, alte 8.000 s-au întors de bună voie în Mexic, iar 5.000 au fost transferate în centre de găzduire, în timp ce 12.400 au plecat din tabără şi urmează să se prezeinte în faţa unui judecător în domniul imigraţiei, pentru a-şi apăra cererea de azil, a precizat secretarul.

Potrivit lui Alejandro Mayorkas, în total 30.000 de imigranţi, majoritatea haitieni, au venit - începând de la 9 septembrie - în orăşelul de la frontieră, în Texas, unde trăiau în căldură şi insalubritate, după ce au traversat Rio Grande din oraşul mexican Ciudad Acuña.

Acest val uriaş de imigranţi şi tratamentul la care unii dintre ei au fost supuşi de către agenţi din cadrul poliţiei de frontieră călare în timp ce traversau fluviul a provocat o avalanşă de critici la adresa administraţiei Biden, denunţată drept ”inumană” de către stânga şi laxistă de către dreapta.

Într-o imagine realizată duminică de către un fotograf AFP, un grănicer călare îl prinde pe un bărbat de tricou, pe malul Rio Grande, o frontieră naturală între Statele Unite şi Mexic, în apropiere de Del Rio.

În altă imagine, el ţine la distanţă un grup de imigranţi, strunindu-şi calul într-o poziţie ameninţătoare, cu scopul de a-i obliga să se întoarcă din drum către Mexic.

Aceste imagini - care au făcut înconjurul lumii - au provocat o emoţie puternică în Statle Unite.

Unii văd în ele imigranţi asimilaţi unor vite, alţii evocă rele tratamente la care erau supuşi afroamericanii de către poliţia călare, gardieni de închisoare sau proprietari de sclavi.

Preşedintele american Joe Biden a ameninţat vineri că aceşti agenţi ”vor plăti” pentru aceste fapte ”scandaloase”.

Întrebat dacă îşi asumă responsabilitatea ”haosului” de la frontieră, Joe Biden a răspuns vineri că ”bineînţeles că îmi asum responsabilitatea. Eu sunt preşedintele. este oribil (...) să vezi oameni trataţi în acest fel”.

”Este jenant”, a declarat el, după care a continuat: ”este mai mult decât jenant. Este periculos. este rău. Acest lucru transmite un mesaj lumii, un mesaj rău acasă”.

”Nu asta suntem noi”, a subliniat democratul, care a promis în campania electorală să trateze omeneşte problemele de imigraţie, pentru a se delimita de un Donald Trump care a recurs la represiune şi la ameninţarea unui zid la frontieră.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a apărat apoi aceste declaraţii în forţă ale preşedintelui, evocând ”o reacţie foarte omenească şi viscerală la aceste imagini”.

Aripa stângă democrată denunţă expulzarea haitienilor către un Haiti afundat într-o criză politică, securitară şi umanitară.

Aceste expulzări - autorizate în virtutea luptei împotriva pandemiei covid-19 - ”sunt dictate de imperative de sănătate publică”, a dat asigurări Alejandro Mayorkas. 

Guvernul nu s-a comportat ”imoral”, a apreciat el, subliniind că dreptul la azil este reglementat de reglementări stricte.

Dreapta denunţă, la rândul său, un laxism al autorităţilor, care conduce, în opinia sa, un strigăt de adunare la frontiera de sud.

”În loc să răspundă crizei de la frontieră, pe care a creat-o şi a încurajat-o în mod activ, preşedintele Biden se alătură orbeşte stângii radicale, judecă pripit şi atacă femei şi bărbaţi care au sarcina să ne protejeze frontiera”, a denunţat liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.