Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a inaugurat o nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd în comuna Smeeni din judeţul Buzău, investiţia a costat 1.984.591 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Managementul corespunzător al gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, pe de o parte, dar şi ale autorităţilor locale, pe de altă parte. Atunci când cele două părţi lucrează împreună, rezultatele nu întârzie să apară, iar pentru apele din zonă se diminuează semnificativ riscul de poluare cu nitraţi. Aşa se întâmplă şi în comuna Smeeni din judeţul Buzău, unde micii fermieri beneficiază acum de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd", a informat ministerul.

Noua platformă are o capacitate de 2.400 metri cubi/an. Investiţia a costat 1.984.591 lei, din care  Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat 94,11%, restul de 5,89%, respectiv 116.939 lei, fiind finanţat din bugetul local.

Şi această platformă a fost construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, derulat de mai mulţi ani sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), proiect ce sprijină comunităţile prin investiţii în infrastructura de management a gunoiului de grajd. În acest fel, mai multe localităţi din întreaga ţară au devenit, în urma unui program de selecţie competitivă, beneficiare ale unor spaţii amenajate şi dotate, conform celor mai ridicate standarde, pentru colectarea şi compostarea eficientă şi în siguranţă a gunoiului de grajd, precizează ministerul.

„Prin depozitarea sa direct pe pământ, gunoiul de grajd pierde foarte mult azot în procesul de compostare, pentru că azotul este foarte uşor transportat de precipitaţii direct în sol. Consecinţa: fermierul pierde mult din calitatea îngrăşământului organic şi, mai grav decât atât, azotul pierdut poluează apele subterane care alimentează fântânile din gospodării, apa devenind nepotabilă. Investiţiile făcute de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor creează condiţiile unei depozitări corecte a gunoiului de grajd, obţinându-se astfel un îngrăşământ de calitate şi, în acelaşi timp, reducându-se semnificativ presiunea poluării apelor cu nitraţi”, a declarat Naiana Milea, director al Unităţii de Management al Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Pe lângă platforma propriu-zisă, UAT-ul beneficiar primeşte şi un set de echipamente destinat operării acesteia: tractor, două remorci, încărcător frontal, cisternă vidanjă şi maşină de împrăştiat gunoiul de grajd compostat.

Fondurile sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.