David Stescu, un fotograf de 15 ani, diagnosticat cu tulburări din spectru autist, prezintă publicului prima expoziţie offline din cadrul proiectului său Faces of Autism. El a fost invitat să-şi prezinte fotografiile din acest proiect în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie Bucharest Photofest 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia va avea loc la Muzeul Ţăranului Român, în Sala Acvariu, între 1 şi 10 octombrie 2021 şi are intrare liberă.

Vernisajul se va desfăşura sâmbătă 2 octombrie, începând cu ora 16, la Muzeul Ţăranului Român.

Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.

Ce este Faces of Autism?

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezintă în primă instanţă portrete şi poveşti ale copiilor, tinerilor sau adulţilor cu autism, dar urmăreşte şi explorarea multiplelor faţete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenţi, cu existenţă aproape normală.

Fotografiile din acest proiect sunt deja publicate online pe reţelele social media dar şi pe website-ul dedicat facesofautism.ro, alături de povestea fiecărui copil. Fotografiile sunt făcute exclusiv de David, iar poveştile scrise de Mihai, tatăl lui David.

Proiectul este în desfăşurare de doi ani, timp în care David a fotografiat 13 persoane, în 5 oraşe. Aceasta este prima expoziţie organizată în proiect, fiind în pregătire şi altele, la Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Proiectul va fi extins şi în străinătate, urmărind o mai bună conştientizare a autismului şi acceptarea firească a persoanelor afectate de acest sindrom într-o societate în care diversitatea se face din ce în ce mai auzită.

Pe lângă fotografiile lui David, proiectul conţine şi un film documentar omonim, care va prezenta poveştile persoanelor din proiect, cu speranţa că impactul televiziunii şi a reţelelor de streaming poate ajuta şi mai mult la popularizarea ideilor promovate de proiect.

S-a lansat deja trailerul pentru episodul pilot, episod care prezintă aventura lui David, fotograful proiectului Faces of Autism. Acolo îi veţi întâlni pe părinţii lui, bunici, prieteni, profesori, colegi, toţi importanţi pentru David şi recuperarea lui şi care îşi vor împărtăşi într-o manieră reală şi emoţionantă experienţele alături de David.

O versiune online a trailerului poate fi urmărită aici:

Cine este David?

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectru autist. David nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual şi nu interacţiona cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupaţională), timp în care David s-a deschis din ce în ce mai mult.

Acum David vorbeşte, citeşte, merge la o şcoală de masă şi este pasionat de geografie, călătorii şi fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane şi David le publică pe blogul său https://david.stescu.ro şi pe reţelele sociale, împărtăşindu-şi pasiunile cu prietenii săi.

Prin exemplul său personal, David îşi doreşte să ajute la schimbarea percepţiei societăţii cu privire la autism. 
David a expus până acum în cinci expoziţii personale şi ulterior în cadrul Festivalului Dakino 2018 şi la Festivalul Internaţional de Fotografie Photofest Bucharest 2019.

 

David a fost invitat să vorbească la TedX Eroilor, unde a militat în discursul său pentru integrarea în societate a copiilor şi adulţilor cu autism. (https://youtu.be/r3quI1cptxA)

De ziua internaţională de conştientizare a autismului a publicat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe oameni să nu mai discrimineze copiii care suferă de autism, mai ales în mediul şcolar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, înarmat pentru viaţă cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societăţii, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un îndemn pentru societate să sprijine orice individ în a-şi dezvolta abilităţi care să-i permită relaţionarea atât de necesară în viaţa cotidiană.

Oricine vede aceste fotografii, citeşte poveştile acestor copii şi tineri minunaţi, poate înţelege mai bine cum îi poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viaţa.

În mod concret, aceşti oameni pot fi implicaţi în activităţi productive, care îi pot susţine pentru a deveni autonomi şi în acelaşi timp ne pot îmbogăţi viziunea noastră asupra vieţii.
Unii dintre ei fotografiază, alţii desenează, unii sunt oratori deosebiţi, scriu poezii sau poveşti, cântă sau pur şi simplu pozează natural în faţa unui aparat de fotografiat.

Proiectul îşi propune să atragă firme, companii şi corporaţii, agenţii de publicitate şi marketing, care pot construi în jurul acestor persoane proiecte concrete prin care să demonstreze că ei nu sunt mai prejos decât ceilalţi şi că mai mult, uneori sunt mai buni decât cei care se înscriu în şablonul de normalitate socială.

Date proiect:

Denumire proiect: Faces of Autism

Tip proiect: fotografie, awareness, CSR, non-profit

Realizator proiect: David Stescu, sprijinit de părinţii lui Teodora şi Mihai Stescu

Consultanţi proiect:

Dragoş Asaftei pentru fotografie,

Cristina Bazavan pentru storytelling şi PR

Laszlo Bodor & Ionuţ Trandafirescu pentru funding / NGO

Matthew Preston for English proficiency

Răzvan Ioniţă: director of photography & colourist

Parteneri: Zitec (identitate vizuală şi website), Panasonic (partener tehnic), Canon (partener tehnic), ArtKlub (partener tehnic), Photosetup (partener tehnic)
Parteneri media: Kooperativa 2.0 (social media)
Parteneri de mobilitate: Autonom, Dacia

Perioadă desfăşurare proiect: 2 - 5 ani

Sesiuni foto: minim 50, din care 10 în Bucureşti şi restul în celelalte oraşe din ţară

Expoziţii: minim 4 pe an, în toată ţara

Unde ne puteţi urmări:

Website: facesofautism.ro

Facebook: https://www.facebook.com/FacesOfAutism

Instagram: https://www.instagram.com/faces.of.autism/

Despre Bucharest Photofest 2021

Bucharest Photofest, ajuns la a şasea ediţie, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională. Bucharest Photofest îşi propune să fie cel mai important festival de fotografie din România.

Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualităţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.

În fiecare an, Bucharest Photofest realizează un program cu peste 35 de evenimente - expoziţii, proiecţii de film, ateliere, masterclass şi prezentări de portofoliu. Astfel, într-un concept care încearcă să îşi întrepătrundă ramificaţiile şi nuanţele, publicul este primul beneficiar al unor multiple experienţe şi expertize artistice, într-o propunere singulară ca desfăşurare în timp şi ca anvergură în spaţiul cultural românesc.

Prin coagularea conceptuală a unor expoziţii individuale şi colective, festivalul international de fotografie Bucharest Photofest, pe de-o parte se raportează la standardele internaţionale ale marilor expoziţii şi festivaluri de fotografie din lume, iar pe de altă parte încearcă să se impună ca standard profesional şi artistic în contextul realităţilor cultural-sociale din România.

Tema din anul 2021 a proiectului este Rezistenţa şi va fi prezentată în mai multe evenimente pe parcursul perioadei 1 - 10 octombrie. Programul complet îl găsiţi pe: www.bucharestphotofest.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.