Cele mai noi filme pentru copii, apreciate de publicul internaţional şi de criticii de film din întreaga lume, premiate la festivaluri internaţionale precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu tradiţie, producţii cu tematici educative şi sociale, care nu intră în reţeaua clasică de distribuţie, vor fi văzute la Bucureşti, între 24 şi 28 septembrie, la Cinema Gloria, Cinema Eforie, şi Parcul Naţional în cadrul Festivalului internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul acesta, competiţia de lungmetraje pentru copii între 3 şi 14 ani, familie şi profesori - KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria şi Cinema Eforie, 11 filme premiate la Berlinale şi alte festivaluri importante de film pentru publicul tânăr, precum Zlin, BUFF, Kristiansand sau Kiev.

Şapte dintre aceste filme se află în competiţia internaţională KINOdiseea Junior iar patru dintre acestea sunt filme aflate în competiţie la ediţia restrânsă de anul trecut, reluate pentru ca un număr mai mare de copii să aibă posibilitatea de a le urmări.

În Parcul Naţional, în parteneriat cu evenimentul Asia Fest, publicul va putea urmări şi trei animaţii aclamate, semnate de regizorul japonez şi cofondator al Studiourilor Ghibli, Hayao Miyazaki.

Deschiderea de gală a festivalului va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19.00, la Cinema Gloria, cu filmul românesc „Străjerii Deltei”, în regia lui Liviu Mărghidan, în prezenţa regizorului, actorilor şi a altor membri ai echipei de filmare.

Trei dintre filmele aflate în competiţia acestei ediţii sunt realizate de regizori ale căror filme anterioare s-au aflat în selecţia oficială a festivalului KINOdiseea în anii trecuţi şi care s-au aflat la Bucureşti în trecut, ca invitaţi speciali la KINOdiseea - regizorul danez Martin Miehe Renard, regizorul ceh Petr Oukropec şi islandezul Bragi Thor Hinriksson.

Filme în competiţia KINOdiseea #13: 

Filmul norvegian „Sisters/ Surorile” - Vara în care ne-am descoperit superputerile, în regia lui Silje Salomonsen şi a lui Arild Østin Ommundsen, cel mai apreciat film european pentru copii al anului, premiat în cele mai multe dintre festivalurile la care a fost selecţionat, Vara în care ne-am descoperit superputerile spune povestea a două surori foarte diferite între ele, Vega (9 ani) şi Billie (5 ani) care pleacă într-o excursie în sălbatica natură norvegiană împreună cu tatăl lor. Aventura lor este cât se poate de distractivă, însă tatăl se accidentează şi se răneşte, iar cele două fete trebuie să găsească ajutor, înfruntând animalele sălbatice, una pe cealaltă şi propriile lor temeri, în cele din urmă, ajungând să îşi salveze singure tatăl.

„Martin şi pădurea magică”, co-producţia ceho-slovacă în regia lui Petr Oukropec, care îl are ca personaj principal pe Martin, un băiat de la oraş care îşi petrece vara într-o tabără aflată în pădure. I se pare enervant să nu aibă acces la internet însă uită complet de acest lucru atunci când descoperă că în pădure există creaturi care au nevoie de ajutorul lui pentru a opri proiectele de construcţie care se demarează în zonă. Un film inteligent şi plin de aventuri, în jurul tematicii protejării mediului înconjurător.

„Calamity - Copilăria Marthei Jane Cannary” este un alt highlight al acestei ediţii, o co-producţie francezo-daneză semnată de Rémi Chayé, laureată a premiului pentru Cea mai bună animaţie la European Film Awards 2020 şi câştigătoare a numeroase premii în festivalurile de film pentru publicul tânăr din întreaga lume. În1863, în SUA, Martha are 12 ani iar familia ei se îndreaptă către vest, într-o căruţă cu coviltir, în căutarea unei vieţi mai bune. După ce tatăl ei se răneşte grav într-un accident, Martha trebuie să preia responsabilitatea de a avea grijă de fraţii ei mai mici, învăţând totodată să conducă şi căruţa. Niciodată nu s-a simţit mai liberă şi mai curajoasă. Odată ajunsă în vest, se descoperă pe sine, împreună cu o lume care o transformă şi îi confirmă personalitatea unică, dezvăluind-o pe legendara Calamity Jane.

„Busters's world/ Lukea lui Buster”, în regia lui Martin Miehe-Renard, relatează pe marele ecran povestea lui Buster (11 ani), care nu îşi pierde niciodată simţul umorului – este optimist şi ambiţios şi îşi doreşte să devină unul dintre cei mai mari magicieni pe care i-a văzut Danemarca. Visul lui cel mai mare este să câştige concursul de talente aşa că  se antrenează în fiecare zi alături de bătrânul său prieten, Dl. Larsen, care este un bun cunoscător al magiei. Cu toate acestea, Buster are câteva obstacole de depăşit, mai ales că bătăuşul şcolii, Simon-Olaf nu este doar cel mai acerb concurent din concurs, ci îşi doreşte de asemenea să o cucerească pe Joanna, fata de care Buster este îndrăgostit. Lucrurile se complică şi mai mult atunci când sora sa cu dizabilităţi îi cere ajutorul, iar sănătatea domnului Larsen se deteriorează.

„Space boy”, în regia lui Olivier Pairoux, este un film belgian despre Jim, un băieţel talentat de 11 ani, care trebuie să participe la o competiţie a tinerilor pasionaţi de ştiinţă, împreună cu noua sa colegă de clasă, Emma. Jim o convinge ca împreună să construiască în secret un balon cu aer cald. Încercând să îndeplinească dorinţa tatălui său de a ajunge în spaţiu, Jim o poartă pe Emma într-o aventură care îi apropie pe cei doi.

„Birta”, în regia lui Bragi Thor Hinriksson - Birta este responsabilă şi puternică şi încearcă să facă rost de bani prin mijloace inedite şi aventuroase, după ce o aude în treacăt pe mama ei vorbind la telefon îngrijorată, despre criza financiară şi despre faptul că nu îşi va putea permite cheltuielile de Crăciun ale familiei. Însă nu e tocmai uşor să porneşti într-un astfel de demers, atunci când ai doar 11 ani.

„Străjerii Deltei”, filmul care deschide anul acesta festivalul, aplaudând astfel iniţiativele regizorilor români de a realiza producţii cinematografice adresate publicului tânăr, este un film semnat de Liviu Mărghidan, continuare a filmului „Străjerii”, prezentat în cadrul festivalului în anii trecuţi, este o poveste aventuroasă despre mai mulţi copii care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric şi îşi asumă o misiune importantă.

Pe lângă filme, copiii vor putea participa la ateliere de incursiune în lumea cinematografiei, şi la spectacole de magie - Teo Magic Show, cu actorul Costin Teodorescu, spectacole de pantomimă, picioroange, scenete ale unor personaje Disney, susţinute de Royal Entertainment, la Cinema Gloria.

Accesul la eveniment este gratuit, cu respectarea normelor de prevenţie Covid-19 în vigoare. Este obligatorie purtarea măştii de protecţie şi prezentarea Certificatului Digital Covid la intrarea în sala de cinematograf. Acesta poate fi obţinut de persoanele care: sunt vaccinate complet (de minim 10 zile), au test negativ PCR (în ultimele 72 ore) sau test rapid (în ultimele 48 ore), au trecut prin boală (au ăntre a 15-a şi a 180-a zi zi de la infectare).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.