Regatul Unit, care vrea să-şi extindă acordurile comerciale după Brexit, nu exclude să adere la Acordul comercial USMCA între Statele Unite, Canada şi Mexic, în cazul în care nu reuşeşte să încheie un acord de liber-schimb cu Statele Unite, a anunţat miercuri ministrul britanic al Mediului George Eustice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu excludem nimic”, a răspuns George Eustice la postul Sky News, întrebat despre posibilitatea ca Londra să adere la acest acord trilateral, care a înlocuit Acordul de Liber-Schimb Nord-American (NAFTA/ALENA), în pofida faptului că ”noi preferăm că încheiem un acord comercial bilateral cu Statele Unite”.

Britanicii au ambiţia, după ce au ieşit definitiv din Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie, să încheie acorduri de liber-schimb în toate direcţiile, pentru a-şi impune strategia ”Global Britain”.

Londra a încheiat deja aproximativ 60 de acorduri, inclusiv cu Japonia, însă speră aprig să încheie unul cu Statele Unite.

Preşedintele american Joe Biden le-a temperat speranţele, marţi, când s-a abţinut de la orice angajament asupra unui asemenea acord de liber-schimb.

Biden a anunţat marţi la Casa Albă, unde l-a primit pe premierul britanic Boris Johnson, doar că ”discuţiile continuă”.

”Preşedintele Biden a fost întotdeauna clar cu privire la faptul că acordurile comerciale nu sunt o prioritate pentru el, pentru moment”, a încercat să minimalizeze George Eustice.

El dă asigurări că Londra ”nu are un termen-limită” în vederea încheierii unui astfel de acord.

”Noi sperăm în continuare să ajungem la un acord, însă nimic nu exercită presiuni cu adevărat” în acest sens, a declarat ministrul.

”Noi nu avem nevoie de el înaintea viitoarelor alegeri”, prevăzute în 2024, ”însă, bineînţeles că ne-ar plăcea să avem unul”, a adăugat el.

Boris Johnson a declarat la Sky News că Londra ”va avansa cât mai repede posibil”, însă nu a spus dacă poate fi încheiat un acord înaintea alegerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.