Australia şi-a dovedit deja ataşamentul faţă de Franţa, prin sacrificul militarilor săi în cele două războaie mondiale, apreciază vicepremierul australian Barnaby Joyce, riscând să alimenteze criza dintre cele două ţări, după ruperea unui contract de achiziţionare de submarine franceze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia Canberrei de a anula acest contract de achiziţionare a 12 submarine franceze cu propulsie diesel-electrică, în valoare de 56 de miliarde de euro, în favoarea furnizării unor submarine americane cu propulsie nucleară, a înfuriat Parisul.

”Australia nu are nevoie să-şi dovedească ataşamentul, prietenia şi voinţa de a veghea la libertate şi la egalitate faţă de Franţa”, a declarat luni Barnaby Joyce, care-i ţine locul premierului Scott Morrison, aflat într-o vizită la Washington.

”Zeci de mii de australieni au murit pe teritoriul francez sau pentru a apăra teritoriul francez (...) în Primul Război Mondial şi al Doilea”, a subliniat el.

O trimitere la aceste perioade dificile din istoria Franţei are puţine şase să liniştească furia Parisului, care a atacat în mai multe rânduri Australia după anunţarea, miercuri, a acestei ruperi a contractului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a rechemat vineri la consultări pe ambasadorii francezi din Statele Unite şi Australia.

Autorităţile franceze acuză cele două ţări de ”minciuni” şi o ”ruptură majoră a încrederii”.

Premierul australian Scott Morrison a respins aceste acuzaţii şi a subliniat că pune mai presus interesul naţional al Australiei în vederea contracarării influenţei tot mai mari a Chinei în regiunea indo-pacifică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.