Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut din nou în august, în mod neaşteptat, înregistrând o serie record de evoluţii lunare negative, potrivit datelor oficiale publicate vineri care amplifică îngrijorările legate de redresarea economică, chiar dacă volumul vînzărilor se menţine peste nivelurile anterioare pandemiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzările au scăzut în mod constant de la un vârf atins în aprilie, la scurt timp după ridicarea restricţiilor impuse magazinelor din cauza pandemiei de Covid-19.

Statisticienii afirmă că o parte a declinului de 0,9% al vînzărilor cu amănuntul din august reflectă schimbarea comportamentului consumatorilor, care au preferat să meargă la restaurante, care au fost redeschise mai recent.

Magazinele au avut însă şi dificultăţi de aprovizionare, iar declinul vânzărilor se adaugă semnelor că redresarea economiei britanice încetineşte, după un val de cazuri de îmbolnăviri cu varianta Delta a coronavirusului, în luna iulie.

”Datele din august privind vânzările cu amănuntul aduc mai multe dovezi că revenirea cheltuielilor consumatorilor a încetinit considerabil în trimestrul trei şi ar trebui să determine pieţele să se îndoiască dacă Banca Angliei va fi într-adevăr în măsură să mărească dobânda de referinţă imediat după februarie”, a spus Samuel Tombs, analist la of Pantheon Macroeconomics.

În timp ce majoritatea economiştilor nu se aşteaptă ca banca centrală să înceapă să înăsprească politica monetaeă până la sfârşitul anului viitor, pieţele financiare consideră că există o probabilitate de 60% ca dobânda cheie să fie majorată în februarie.

Volumul vânzărilor cu amănuntul este totuşi cu 4,6% mai mare decât nivelul din februarie 2020, înainte de începutul pandemiei de Covid-19, dar neschimbat faţă de nivelul din august 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.