Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a ordonat o revizuire cuprinzătoare a regulilor de etică care guvernează deţinerile şi tranzacţiile financiare efectuate de înalţi oficiali ai băncii centrale, a declarat joi un purtător de cuvânt al Fed, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Powell a cerut revizuirea la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unor informaţii recente potrivit cărora doi dintre cei 12 preşedinţi ai băncilor de rezervă regionale din sistemul Fed au fost investitori activi în 2020, un an volatil pentru preţurile activelor, în timp ce ţara s-a luptat cu Covid-19.

Aceste dezvăluiri, raportate iniţial de Wall Street Journal, i-au determinat pe unii  parlamentari americani reputaţi - inclusiv pe senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts - să ceară reglementarea mai stricta a acestor activităţi.

”Deoarece încrederea poporului american este esenţială pentru ca Rezerva Federală să îşi îndeplinească în mod eficient misiunea importantă, preşedintele Powell a îndrumat membrii consiliului  de administraţie să analizeze regulile de etică referitoare la deţinerile şi activităţile financiare admise de către Fed", se spune în comunicat.

Regulile care ghidează practicile financiare personale pentru oficialii Fed sunt aceleaşi cu cele pentru alte agenţii guvernamentale, a spus purtătorul de cuvânt. Mai mult, Fed are reguli suplimentare care sunt mai stricte decât cele pentru Congres şi alte agenţii specifice activităţii sale.

"Această revizuire va ajuta la identificarea modalităţilor de înăsprire a acestor reguli şi standarde. Consiliul de administraţie va face modificări, după caz, şi orice modificări vor fi adăugate la Codul de conduită al băncii de rezervă", se menţionează în comunicat.

Warren a scris pe Twitter că revizuirea ar fi trebuit să aibă loc ”de mult timp”, dar i-a încurajat pe preşedinţii băncilor regionale ale Fed să impună reguli stricte pe cont propriu.

 În urma ştirilor despre tranzacţiile lor, preşedintele Fed Dallas, Robert Kaplan, şi preşedintele Fed Boston, Eric Rosengren, au declarat că vor ceda orice deţineri de acţiuni individuale până la 30 septembrie şi vor pune veniturile în fonduri indexate sau în numerar.

Investiţiile lor au fost considerate de către ofiţerii de etică interni că au respectat regulile de etică ale Fed.

Kaplan, fost vicepreşedinte al Goldman Sachs, a fost un trader activ de la preluarea Fedului Dallas în 2015, cu tranzacţii multiple, de milioane de dolari, în acţiuni individuale în fiecare an, conform declaraţiilor financiare ale sale care datează din 2016.

Cu toate acestea, activitatea celor doi a atras o reacţie puternică, având în vedere contextul unui an pandemic în care zeci de milioane de oameni s-au confruntat cu şomajul şi economia a fost în pericolul unei crize puternice.

Începând din martie 2020, Fed a lansat o reacţie record la criza provocată de Covid-19, cu dobânzi reduse la zero şi promisiuni deschise de a folosi cumpărarea de obligaţiuni şi alte instrumente pentru a menţine economia pe linia de plutire. Eforturile sale au stabilizat pieţele financiare, au acordat credite pentru întreprinderile mici şi au contribuit la pregătirea condiţiilor pentru o revenire rapidă a locurilor de muncă şi creştere economică. De asemenea, a declanşat o creştere record a preţurilor activelor în urma unei prăbuşiri la începutul pandemiei. Î

Între eforturile Fed şi cheltuielile guvernamentale aprobate de Congres în valoare de mii de miliarde de dolari, indicele S&P 500 sa crescut de peste două ori faţă de minimul său din pandemie, atins pe 23 martie 2020, fiind cu aproximativ 30% peste un maxim consemnat luna trecută.

Nu este neobişnuit ca oficialii Fed să deţină portofolii extinse. Powell, un avocat pentru fonduri de investiţii private, cu un stagiu la Carlyle Group, cu sediul în Washington, are o avere netă de peste 17 milioane de dolari şi poate mult mai mare, potrivit ultimelor sale declaraţii de etică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.